Doomsdaygletsjer steeds instabieler: Als hij het begeeft, stijgt zeespiegel mogelijk een halve meter

Als de Thwaitesgletsjer op het westen van Antarctica instort, kan de zeespiegel 65 centimeter stijgen. En volgens wetenschappers wordt de ijsmassa met de huiveringwekkende bijnaam Doomsdaygletsjer steeds instabieler.

De onderzoekers konden voor het eerst de gletsjer aan de onderkant bestuderen toen de zee er omheen even ijsvrij was. De robotonderzeeër van de International Thwaites Glacier Collaboration ontdekte dat warm water uit drie richtingen diep uit de oceaan opwelde en samenkwam onder de gletsjer.

“Het is alsof er drie geweren op de Thwaitesgletsjer gericht zijn”, aldus glacioloog Erin Pettit van de Oregon State University. "Het warme water komt van alle kanten." Dit water kan de gletsjer verder destabiliseren. De gletsjer, zo groot als het Verenigd Koninkrijk functioneert als een soort kurk. Breekt hij af dan kan hij een deel van de westelijke ijsplaat van Antarctica met zich meeslepen, waardoor de zeespiegel uiteindelijk mogelijk 65 centimeter stijgt.

Het warme water dreigt vooral de veel stabielere oostkant van de gletsjer te destabiliseren. Die smolt tot nu toe veel minder snel dan de westkant, maar volgens Pettit maakt dit onderzoek juist duidelijk dat de gletsjer niet gelijkmatig smelt. Aan de onderkant blijkt zich een complex landschap van kanaaltjes, kliffen en richels te bevinden dat is ontstaan door het warme water. Hoe dit zich gaat ontwikkelen, moet verder onderzoek uitwijzen.

Bron(nen):   Newsweek  HLN