Waarom meeuwen altijd jouw eten willen en wat je eraan kunt doen

Mogelijk heb je het weleens meegemaakt. Het ene moment sta je lekker met een hapje eten op de boulevard, het volgende moment sta je met lege handen. Je ziet nog net hoe een zeemeeuw wegvliegt met je hapje.

Waarom hebben meeuwen nu juist een voorkeur voor eten wat jij in je hand hebt? Om daar achter te komen, vulden onderzoekers twee emmers met koekjes. De ene emmer zetten ze gewoon neer, de andere hielden ze twintig seconden vast. Vier op de vijf meeuwen koos zonder aarzeling voor de emmer die door de onderzoekers was vastgehouden. Gooiden de wetenschappers de emmers vol met sponzen dan waren de meeuwen een stuk minder geïnteresseerd.

Meeuwen zoeken dus bewust naar voedsel dat door mensen wordt vastgehouden. “Meeuwen zijn heel behendig in het beroven en ze doen dat bij voorkeur van achteren. Soms werken ze zelfs in duo’s, waarbij de eerste het eten uit je handen slaat en de tweede het van de grond raapt,” zei Kees Camphuijsen van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) eerder al tegen NOS.

Wil je niet dat meeuwen je eten stelen, dan helpt het om ze diep in de ogen te kijken. “Het is een feit dat meeuwen het weten als je naar ze kijkt, zelfs met een verrekijker. Ze weten het ook wanneer je langs ze heen kijkt”, aldus Camphuijsen. “Ze houden daar niet van en vinden het zeer verontrustend.”

Bron(nen):   NOS  RTL Nieuws