Wat zullen de nertsen er zelf van vinden?

Minister van Landbouw en dierenwelzijn Carola Schouten vindt dat nertsenfokkerijen niet moeten worden 'geruimd' als dat niet echt nodig is. 'Met dieren ga je zorgvuldig om.'

De Europese nerts is een solitair dier dat graag aan de overs van water leeft. Nertsen zijn uitstekende zwemmers en kunnen goed duiken. In de dichte plantengroei langs het water vinden ze schuilplaatsen in holten onder stenen, boomwortels en stukken aangespoeld hout. Deze plekken zijn ook ideaal om een nest te bouwen. Nertsen worden in de natuur zo’n drie tot vijf jaar oud.

ANP JEROEN JUMELET

Nertsen zijn solitair levende roofdieren: ze hebben liever geen soortgenoten in hun buurt. Ze jagen op het land en in het water, meestal in de schemering en ‘s nachts. De nerts eet vooral knaagdieren, zoals (muskus)ratten, woelratten en muizen. Ook vissen, mollen, insecten zoals regenwormen, rivierkreeften en kikkers staan op zijn menu en soms een konijn.

Nertsen zijn carnivoren en erg nieuwsgierige, actieve roofdieren met een complex sociaal leven. In tegenstelling tot andere soorten landbouwhuisdieren (vaak groepsdieren), zijn nertsen van nature solitair. 

Een gemiddelde nertsenkooi is 70 cm lang, 40 cm breed en 45 cm hoog. Deze afmetingen zijn gebaseerd op de lengte van een mensenarm in plaats van de natuurlijke behoeftes van de nerts.

Dieren op bontfokkerijen worden gedood op het moment dat hun vacht op z’n best is: in het winterseizoen. Bontfokkers claimen dat de dieren goed verzorgd moeten worden, omdat hun vacht zou lijden aan een slechte behandeling. De dieren worden daarom gedood net voordat hun vacht zal gaan uitvallen/beschadigen. Dodingsmethodes bestaan uit vergassen, het breken van de nek, elektrocutie (elektrodes worden in de mond en anus gebracht) en (hoewel minder voorkomend) dodelijke injecties.

18002864 - close-up shot of an european mink (mustela lutreola)