Thuiswerken voor het klimaat: zoveel CO2-uitstoot bespaar je

Thuiswerken zou bij kunnen dragen aan het halen van de klimaatdoelen. Als maar een klein deel van de werknemers anderhalve dag per week thuis zou werken scheelt dat miljarden reiskilometers.

Sinds de coronacrisis werken veel mensen thuis. Een deel daarvan bevalt dat uitstekend. Ook na de crisis willen zij graag meer vanuit huis hun werk doen. Volgens het KiM (Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid) wil minstens 12 procent van de bevolking blijvend een of twee dagen thuiswerken.

Klimaatorganisatie Natuur&Milieu liet onderzoeksbureau CE Delft uitrekenen hoeveel CO2-uitstoot er bespaard zou worden als deze mensen niet meer elke dag naar kantoor rijden. De conclusie: Als een achtste van alle werknemers anderhalve dag thuiswerkt scheelt dat op jaarbasis 3 miljard reiskilometers en 353.600 ton CO2-uitstoot. Om je een idee te geven: dat is evenveel als 150.000 keer van Amsterdam naar New York vliegen.

Maar dat is niet het enige. Ook zou er 632 ton minder stikstof worden uitgestoten en 11 ton minder fijnstof. Bovendien bespaar je 1,7 miljard euro aan maatschappelijke kosten. Denk hierbij aan tijdswinst, een verhoogde arbeidsproductiviteit en kosten voor milieuvervuiling. Wat je bespaart aan wegenonderhoud is nog niet eens meegerekend.

Bron(nen):   Natuur & Milieu