Regenworm wint van pissebed

Regenwormen zijn dit jaar de meest waargenomen bewoners van Nederlandse tuinbodems. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Ecologie. ,,De pissebedden delven als gedoodverfde winnaar het onderspit en staan slechts op twee, terwijl de huisjesslakken opklimmen naar de derde plek", zo geeft het instituut een verslag van de nek-aan-nekrace.

Het lopende jaar was eerst lang droog, daarna erg nat en warm. Misschien kon de regenworm daar beter tegen dan de andere dieren. ,,Het weer heeft dit jaar de pissebedden inderdaad parten gespeeld. Ze kunnen niet zo goed tegen droogte", weet pissebeddenkenner en onderzoeker Matty Berg van de Vrije Universiteit Amsterdam, mede-organisator van de Bodemdierendagen die elk jaar worden gehouden. Vandaag is het internationale Bodemdierendag.

Tijdens de Bodemdierendagen tellen tuinbezitters hoeveel van deze soort dieren in hun tuin voorkomen. Dit najaar deed een recordaantal tellers in bijna vijfhonderd tuinen en parken in Nederland mee. In totaal zijn 17.500 beestjes geteld. Er waren weinig miljoenpoten en minder spinnen, maar meer mieren. Per tuin zijn gemiddeld 36 dieren geteld, vorig jaar waren dat er gemiddeld 43 per tuin.