De 7 iconische dieren die de mens aan het uitroeien is

Een stevige groei van de wereldbevolking, de jacht, het verlies van leefomgeving, vervuiling en een toegenomen vraag naar landbouwproducten maakt dat het voor sommige dieren echt bijna afgelopen is. En als je bedenkt dat de VN wel eens gelijk zou kunnen krijgen in hun voorspelling dat we in 2100 een wereldbevolking hebben van 11 miljard, is er nog minder hoop. Volgens experts zijn de 7 diersoorten hier onder alleen te redden als de stroperij wordt gestopt en mensen geleerd wordt hoe ze voor deze dieren kunnen zorgen:   De leeuw Er zijn er volgens filmmaker/avonturier Dereck Joubert nog maar 20.000 van over. In de jaren '60 waren het er nog 450.000. Dat is een verlies van meer dan 95%. Voornamelijk Amerikanen jagen voor geld op leeuwen. Ze schieten er 600 per jaar dood, vooral mannetjes met mooie manen. Of ze worden meegenomen naar de VS, waar de leeuwen worden vermoord terwijl ze in een kooi zitten of in een kleine ruimte. Het luipaard 50 jaar geleden waren er nog 700.000 luipaarden, nu ongeveer 50.000. Per jaar worden er ongeveer 5000 gedood, vooral om hun mooie vacht. De orang-oetan Op Borneo en Sumatra vernielen grote bedrijven bossen, om ze te vervangen met palmbomen. Van de 6000 overgebleven orang-oetans, worden er per jaar 1000 gedood omdat hun leefgebied wordt verkleind. De neushoorn In Zuid-Afrika is het stropen van neushoorns sinds 2010 verdubbeld. Volgens recente berichten zijn ze in Mozambique al uitgestorven. In Afrika wordt elke 9,5 uur een neushoorn doodgeschoten. Mensen geloven nog steeds dat de hoorn kanker en koorts kan genezen waardoor de hoorns voor grof geld worden verkocht. De olifant De steeds grotere vraag naar ivoor vanuit China en Zuidoost-Azië maakt dat het stropen van olifanten hand over hand heeft toegenomen. Er worden 5 Afrikaanse olifanten per uur gedood, wat neerkomt op ongeveer 40.000 per jaar. Er zijn er nu nog 300.000, volgend jaar dus 260.000, in 2015 220.000 enzovoort. Als er niets wordt gedaan, zijn er al snel geen olifanten meer. De lemuren (half-apen) Bekend van de film Madagascar en ook levend op Madagascar. 93 lemursoorten worden met uitsterven bedreigd, wat neerkomt op 91% van de hele diersoort. Ontbossing door bevolkingsgroei is wederom de oorzaak. De haai Er worden ongeveer 100 miljoen haaien gedood, en dat is alleen nog maar voor de haaienvinnensoep die ze in China eten. De vinnen worden er gewoon afgehakt, waarna de mishandelde haai teruggegooid wordt in zee, waar ze langzaam sterven. Goed nieuws is dat er de laatste twee jaar 50% tot 50% minder van de soep wordt gegeten. Toch houdt het in dat een 3e van de haaien met uitsterven wordt bedreigd.  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Dit weten we toch al lang? Voor elk van de dieren die je hier noemt lopen allerlei programma’s om ze te behouden. Dat gaat ook vast wel lukken want niemand is er tegen.

  Alleen… ik denk niet dat mensen de toekomst van hun eigen kinderen ondergeschikt gaan maken aan die van wilde dieren. Als je zelf kinderen hebt kun je je dat wel voorstellen. Dus of je het nu leuk vindt of niet, wij -alle mensen te samen- hebben de macht op deze planeet en onze behoeften zullen bepalen hoeveel ruimte er voor wilde dieren zal zijn.

  Het is beter om onze macht onder ogen te zien en er verantwoordelijkheid voor te nemen (bij voorkeur democratisch) dan om onze macht te ontkennen en net te doen alsof er een “Groot Ecologisch/Socialistisch/Whatever Plan” zou zijn of een God of nog een andere externe macht (Aliens?) aan wiens regels wij precies zouden moeten voldoen zodat hier alles “goed” is. Wij maken hier de regels en zoals met alles op deze planeet gaat dat met horten en stoten omdat niemand de gevolgen van ons handelen in de toekomst goed kan voorzien. We strompelen dus als blinden om ons heen tastend, de toekomst in.

  • Dead Silence

   Hoort bij de evolutie. De mens roeit zijn omgeving uit en vervolgens zichzelf. Daarna krijgen over het hoofd geziene wezens de overhand en pakken de evolutie weer op.

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. De Staatsburger

  Laat maar doodgaan. Zonder het uitsterven van onsuccesvolle soorten is er geen evolutie mogelijk. Er komen vanzelf nieuwe soorten voor terug.

 3. Mill

  de mens is een Hoer…klaar om geslacht te worden

Reacties niet toegestaan