Een kunstboom of een echte boom? Wat is beter voor het milieu?

Wat de meest milieuvriendelijke keus is als je een kerstboom aanschaft is niet zomaar duidelijk.

Allereerst de echte boom. Waar koop je hem? Waar komt hij vandaag? En wat doe je na kerst? De milieuvriendelijkste keus bij een echte boom is er een kopen die in eigen land is geteeld. Vervolgens moet je niet met de auto naar die ene plek rijden, veertig kilometer verderop, waar ze de meest verantwoorde boom hebben. Wat je ook niet moet doen is sneeuw of andere troep op de takken spuiten. Dit zegt Florence Clément, voorlichter van het Franse Ecologisch Transitiebureau. "De boom mag op niet bedekt worden met kunstmatige sneeuw, want dat maakt hem helaas niet meer composteerbaar", legt ze uit. 

En ideaal is als je de boom na gebruik ofwel in je tuin plant of laat composteren. Dat de boom is omgehakt voor jou veroorzaakt geen milieuschade: kerstbomen worden geplant om kerstboom te zijn.

Dan de plastic boom. Als je die minstens 20 jaar gebruikt kan de CO2 schade kleiner worden dan bij een 'echte' boom. Als je je kunstboom korter gebruikt dat is het bijna altijd de slechtere keus.

Als je echt bezorgd bent om het milieu-efffect van je kerstversiering denk dan ook na over de lichtjes die je in de boom of buiten aan hebt. Als dat LED-lampjes zijn verbruiken ze niet veel stroom, maar als het dat niet zijn kan de CO2 schade van de lichtjes groter zijn dan van de boom

Bron(nen):   Europe1  Het Kan wel