100.000 olifanten dood in drie jaar tijd

In Afrika zijn in drie jaar tijd meer dan 100.000 olifanten gedood door stropers. Dat schrijft De Standaard naar aanleiding van onderzoek van de Colorado State University.
Het is voor het eerst dat de olifantenpopulatie in heel Afrika is onderzocht. Centraal Afrika blijkt het hardst getroffen. In de afgelopen tien jaar is daar het aantal olifanten met 64 procent afgenomen.
Van alle olifanten die overlijden, is 65 procent gedood door stropers. Het ivoor van de slagtanden wordt voor veel geld verkocht in Azië. Er gaan meer olifanten dood dan er geboren worden. De onderzoekers vrezen dan ook voor de toekomst van de olifant en van het ecosysteem in Afrika. ‘Olifanten zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in Afrika. Als de olifanten wegvallen, heeft dat gevolgen voor dat ecosysteem.’ De schatting is dat er in Afrika nog zo'n 400.000 olifanten zijn. Dat waren er 35 jaar geleden waarschijnlijk ongeveer 1,3 miljoen. Olifanten zijn de grootste levende landdieren. Ze wegen maximaal 7.000 kilo en kunnen tot wel vier meter hoog worden. Verreweg de meeste olifanten leven in Afrika. Daarnaast is er nog een kleine populatie van zo'n 28.000 Aziatische olifanten. Pas in de ijstijd ontstonden de eerste olifantachtige dieren. Daarvan is de mammoet de bekendste. Die is overigens lang niet zo groot als vaak wordt gedacht. De meeste olifanten van tegenwoordig zijn groter.

Bron(nen):   De Standaard      

2 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Karel Kritisch

    Welke ijstijd?

  2. Burgermans

    Dan gaat het dus goed met de olifantenpopulatie.

Reacties niet toegestaan