Gedoemd: is de mensheid echt bijna verloren?

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 03 augustus 2022 om 6:49
121192757 m
Klimaatonderzoekers waarschuwen dat een opwarming van de aarde van meer dan drie graden Celsius catastrofale gevolgen zou hebben: in het ergste geval zou de mensheid zelfs kunnen uitsterven.
Het scenario: het zal de mensheid niet lukken om de opwarming van de aarde tegen het einde van de eeuw onder de drie graden Celsius te houden. Twee miljard mensen leven dan in extreem hete, praktisch onbewoonbare delen van de wereld met een jaarlijkse gemiddelde temperatuur van meer dan 29 graden Celsius, die tot nu toe alleen is gevonden in de Sahara of de Arabische Golfstaten. Mensen verhongeren, miljoenen migreren naar het rijke noorden, landen voeren oorlogen over meningsverschillen over afnemende klimaatbudgetten, klimaateffecten of geo-engineering-experimenten. Sociale systemen storten in, massale uitsterving begint.
Een onwaarschijnlijke maar niet onmogelijke ontwikkeling, schrijven klimaatonderzoekers onder leiding van Luke Kemp van Cambridge University in het tijdschrift PNAS. "Op dit moment is dit een gevaarlijk onderbelicht onderwerp", aldus het opiniestuk, getiteld "Climate Endgame." Desalniettemin zijn er "genoeg redenen om te vermoeden dat klimaatverandering tot een wereldwijde catastrofe kan leiden".De auteurs stellen dat de trend in CO₂-uitstoot ondanks alle beloftes nog steeds opwaarts is. De dalende kosten voor groene energie kunnen leiden tot een trendomslag. Dit kan echter ook worden tegengegaan door hogere energiebehoeften in derde wereld-landen met een groeiende economie. Doelen zijn alleen zinvol als ze ook daadwerkelijk worden uitgevoerd. De doelen van de meeste landen zijn ambitieus, de resultaten zijn dan vooralsnog niet.