De eerste echte hittegolf komt eraan vanaf dinsdag

Het is natuurlijk al weken lekker weer, maar van een echte hittegolf is het nog niet gekomen. Daar komt hoogstwaarschijnlijk komende week verandering in. Vanaf dinsdag wordt het bloedheet.

"Dinsdag is het voor eerst zomers, daarna volgen alleen maar tropische dagen", zegt meteoroloog Leander de Wit van Buienradar tegen RTL Nieuws. "Elke dag wordt het warmer", zegt De Wit.

"Maandag hebben we nog een temperatuur van 24 graden, maar dinsdag gaan we al naar de 26 graden. Vanaf woensdag kunnen we 30 graden noteren. Daarmee is de kans ook ontzettend groot dat we een hittegolf gaan beleven, de eerste van het jaar."

Pas vanaf volgende zaterdag kan het afkoelen, maar dat is lang niet zeker. "Ook die dagen is de kans op zomerse tot tropische temperaturen zeker aanwezig."

Voor de waterstand is dit natuurlijk niet zo prettig. "Het blijft gortdroog", zegt De Wit. "Neerslag zit totaal niet in de verwachting. Als vakantieganger in eigen land heb je het ontzettend goed getroffen, maar als je afhankelijk bent van water iets minder."

De laatste officiële hittegolf eindigde op 17 augustus 2020. We spreken van een hittegolf als het vijf dagen lang warmer is dan 25 graden waarvan drie dagen warmer dan 30 graden.