IPCC: CO2-uitstoot heeft mogelijk ‘ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen’

De uitstoot van broeikasgassen neemt nog altijd toe. De kans op 'ernstige, diepgaande en onomkeerbare gevolgen' voor het klimaat wordt daardoor steeds groter. Dat staat volgens De Morgen in het nieuwe uitgelekte rapport van het IPCC. De New York Times en Bloomberg hebben het definitieve ontwerp van het klimaatpanel van de VN in kunnen zien. Dat ligt nu ter inzage bij regeringen en wordt op 2 november officieel gepresenteerd. De New York Times merkt op dat er weinig nieuws in het rapport staat, maar dat de toon van de tekst veel dreigender en urgenter is dan in eerdere rapportages. Tot nu toe is de wereldwijde temperatuur met 0,85 graden gestegen sinds 1880, stellen de klimaatwetenschappers. Dat is sneller dan de verandering die 10.000 jaar geleden een einde maakte aan de laatste ijstijd. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar. De wereld nadert mogelijk nu al de temperatuur waarbij de ijskap op Groenland verdwijnt. Dat duurt eeuwen, maar daardoor stijgt de zeespiegel met 7 meter. De oorzaak? Daarover laat het klimaatpanel geen twijfel bestaan: 'De menselijke invloed is extreem waarschijnlijk de dominante oorzaak van de gemeten opwarming sinds het midden van de 20ste eeuw.' Bij eerdere klimaatrapporten kreeg het IPCC zware kritiek te verduren. Er stonden fouten en slordigheden in de rapportages. Zo bleken gletsjers in de Himalaya lang niet zo snel te smelten als het klimaatpanel beweerde.  

Bron(nen):   De Morgen      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  Hoe meer de voorspelde veranderingen uitblijven (al 17 jaar geen opwarming meer) des te alarmerender zal de toon van de IPCC rapporten worden, in een desperate poging de opkomende twijfels te overschreeuwen.

  • Hans H

   Hoe meer een toenemend aantal wetenschappers waarschuwt tegen de gevolgen van de Co2 uitstoot, des te meer komen ook de boze betwetertjes tevoorschijn. De kennis van een amoebe, het verstand van een banaan en wat daarbij nooit ontbreekt is natuurlijk de grote bek van een krokodil met bijbehorende tranen.
   Is het niet kletskous?

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Let op Hans, denigrerend doen naar andere mensen zegt meer over jezelf dan over hen.

    (in antwoord op Hans H)
    • Dead Silence

     Het klimaat in het bolletje van Hans heeft een ernstig O2 gebrek en een veel te hoog CO2 gehalte.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • Hans H

      Grappig dat het precies dé 2 verzuurde reaguurders zijn die reageren. Bedankt voor de bevestiging.

      (in antwoord op Dead Silence)
     • kletsmajoor

      Jij hebt toch helemaal geen bevestiging nodig?

      (in antwoord op Hans H)
 2. Chemical Dude

  Aangezien het toch te laat is ….
  LET’S PAAAAAAARTYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY

 3. Burgermans

  Het IPCC wordt betaald om zulke dingen te roepen, ze kunnen moeilijk zeggen dat het wel mee valt, dan zijn ze hun subsidies kwijt. Vooralsnog hebben ze geen greintje hard wetenschappelijk bewijs kunnen leveren dat menselijke CO2-productie het klimaat beïnvloed.

  In het verleden zijn CO2-niveaus vele malen hoger geweest dan nu, en toen waren er nog geen mensen.

  • Tom

   Klopt, CO2-waarden zijn inderdaad vele malen hoger geweest dan het huidige niveau…
   De aarde heeft ook genoeg resilience om om te gaan met de huidige en toenmalige CO2-waarden…

   Ik denk dat je je iets meer moet verdiepen in het hele klimaat probleem, het gaat om het voortbestaan van de mensheid op aarde. De huidige stand van zaken en de prognoses zijn bijzonder slecht
   De manier hoe wij nu op aarde leven gaat ons zelf parten spelen.

   De temperatuurstijgingen hebben voor ons rampzalige gevolgen. Zeespiegelstijging, mislukte oogsten en zoetwater tekorten zijn maar enkele van de indirecte gevolgen van de CO2 uitstoot en de daarbij volgende temperatuurstijgingen.

   Dit in combinatie met de razendsnelle groei van de wereldbevolking laat weinig ruimte voor optimisme

   Ik kan je volgen wanneer je het hebt over het aantoonbare bewijs dat (nog) niet geleverd is, maar 1 ding is zeker, sinds de industrialisatie (rondom 1850) is er een bizarre ontwikkeling in de CO2 uitstoot en is er sprake van bijna 1 graden Celsius temperatuurstijging. Zowel Paleoklimatologische als op geologische tijdschaal is dit best opvallend.

   (in antwoord op Burgermans)

Reacties niet toegestaan