Vissen hebben 385 miljoen jaar geleden seks uitgevonden

385 miljoen jaar geleden hadden vissen al geslachtsgemeenschap. Het is de oudste copulatie zover bekend. Hoogstwaarschijnlijk hebben we het aan de vissen te danken dat wij vandaag de dag seks hebben. De vissen zelf zijn er om de een of andere reden weer mee opgehouden. Vissen paren nu zonder elkaar aan te raken. Ze schieten miljoenen eitjes en zaadcellen in het water in de hoop dat die elkaar bevruchten. Dat ging er vroeger heel anders aan toe, zo valt te lezen in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature. 'De oudste vissen, de antiarchen, waren de eerste soort met kaken en achterpoten', vertelt een van de onderzoekers, paleontoloog John Long van de Australische Flinders University. 'Nu weten we dat ze ook de copulatie hebben uitgevonden'. Hij vermoedt dat ze het gen voor geslachtsgemeenschap hebben ontwikkeld, maar dat het op een gegeven moment is uitgeschakeld. Het bleef echter aanwezig en kon zo veel later worden doorgegeven aan andere dieren. De onderzoekers doen hun conclusie op basis van fossielen, waaruit blijkt dat de mannetjes een soort vinnen hadden, claspers genoemd, die gebruikt werden om te paren. De vrouwtjesvissen beschikten over huidplaten, waartussen zo'n vin kon worden ingebracht. De twee vissen bleven naast elkaar zwemmen en hielden elkaar vast met hun vinnen, terwijl het sperma van het mannetje naar het vrouwtje ging. Artist impression of Microbrachius dicki      

Bron(nen):   Vox      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Tegendraads

  Haaien hebben ze nog steeds…

 2. eppo

  Ik ben Vis, mijn vrouw Maagd en bij het lezen van de horoscoop hebben we nooit ruzie

 3. domen099

  “Nu weten we.. Hij vermoedt… Zij doen hun conclusie…” Aan dit soort ‘wetenschap’ hecht ik persoonlijk weinig waarde. Het gaat vaak om allerlei aannames. Als dit… dan dat… enz.

 4. marianne martens

  toch leuk 350 miljoen jaar geleden en het menselijk soort stamt toch ook maar van de zee- regenworm af, al kruipend, twee-delend en slingerend over zand en aarde,tot hij/ zij lopend uit Afrika zich over de hele aarde hebben verspreid. Aardig om het weer te realiseren. Australië heeft meer dan uitstekende universiteiten.

 5. Windows 8

  Het beestje heet “Microbrachius dicki ”
  Microdick dus …doet me denken aan Biggus Dickus 😀

 6. Karel Kritisch

  Vissen, bedankt!

Reacties niet toegestaan