Giraf sterft stilletjes uit

Terwijl alle aandacht op onze olifanten en neushoorns is gericht omdat ze in grote getale worden gestroopt vanwege hun ivoor, is het aantal in Afrika levende giraffen sterk gedaald. In de afgelopen 15 jaar is de populatie 40% kleiner geworden. Van de 140.000 giraffen zijn er nu nog 80.000 over. Wie een giraf doodschiet, wat niet zoveel moeite schijnt te kosten, heeft ten eerste heel veel vlees. Daarnaast geneest degene die de hersenen en het beenmerg eet van HIV, althans, dat geloven sommige mensen in Tanzania. Stropers spinnen er garen bij: Een giraffenhoofd of een bot kost 120 dollar. Een probleem erbij is dat giraffenstaarten van oudsher een symbool van autoriteit zijn. Of het maakt een goede vliegenmepper. De giraffenhuiden worden gebruikt voor schoenen, kleding, riemen en drumvellen. Maar niet alleen de stropers zijn de oorzaak. De giraffen verliezen overal habitat omdat er steeds meer landbouw is. De Namibische expert Julian Fennesy: "Het is een stille vorm van uitsterven." Twee van de negen subsoorten vallen al in de categorie 'bedreigd'. In Niger leven nog maar 300 giraffen en in Kenia en Uganda nog minder dan 700.  In de jaren '90 leefden er in Kenia nog 30.000 giraffen. Niger en Kenia hebben de redding van de giraffen tot prioriteit gemaakt.  

Bron(nen):   De Morgen      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. AT

  “Stropers sparen er garen bij”. Het correct Nederlands sterft ook stilletjes uit op deze site.

  • FritsB

   Met “subsoorten” zal ook wel “ondersoorten” bedoeld zijn … Overigens zit er aan een giraf niet zoveel vlees; het zal met een flinke koe overeenkomen. Veel bot wel.

   (in antwoord op AT)
 2. Tegendraads

  De giraffe is dus eigenlijk functioneel uitgestorven: https://en.wikipedia.org/wiki/Functional_extinction

 3. Dead Silence

  Afrikanen kunnen eenmaal niet met hun natuurlijke rijkdommen of met elkaar omgaan.

  • Hans H

   Honger maakt rauwe bonen zoet

   (in antwoord op Dead Silence)
  • Dutchy

   wat is dat voor pertinente onzin. Ik zou zeggen, juist in Afrika kunnen ze het wel, in ieder geval een stuk beter dan in Europa. Dit paar stukjes natuur die we hier nog hebben en alle diersoorten die we in Europa in de loop der jaren hebben uitgeroeid omdat ze niet uitkomen. Daarnaast spreekt uit deze uitspraak een soort minachting voor het het Afrikaanse continent alsof dat mindere mensensoort zijn. Ik vind deze uitspraak echt niet kunnen.

   (in antwoord op Dead Silence)
   • Dead Silence

    Ik heb het over hun economie. Natuurschoon schaar ik daar onder. En dat slopen ze terwijl het voor goede inkomsten kan zorgen. Minachting over dit continent zijn uw woorden. Ik distantieer mij hiervan. Ik zeg alleen dat Afrika welvarend kon zijn.

    (in antwoord op Dutchy)
    • Dutchy

     Dit is gesproken vanuit Nederland, terwijl wij er alles aan gedaan hebben om het Europees continent naar onze hand te zetten, er is bijvoorbeeld geen stukje Nederland wat niet door mensenhanden is beroerd. Dan dit over de Afrikanen zeggen (Afrika is overigens huge, dus deze generalisatie is sowieso raar) is een beetje vanuit Europese ogen bezien. Daarnaast: “ of met elkaar omgaan.“ is dat toch klare taal van je, dit heeft niks met economie te maken en hier spreekt in mijn ogen wel degelijk minachting uit, maar misschien zie ik dat verkeerd.

     (in antwoord op Dead Silence)
 4. Zmirlap

  Verder neemt de biodiversiteit natuurlijk helemaal niet af door menselijke activiteit…

 5. Burgermans

  Tja, ze moesten zo nodig zelfstandig worden.

 6. Bart

  De toegenomen bevolkingsdruk zal ook wel een rol spelen. Van ruim 100 miljoen in 1900 naar ruim 1 miljard in 2014. En het ergste is dat de bevolkingsgroei nog lang niet stopt. Verwacht wordt dat Ethiopië in 2050 ruim 278 miljoen inwoners heeft, Nigeria ruim 402 miljoen (waarschijnlijk meer dan de EU28 in dat jaar met haar verwachtte afname). Je zou er bang van worden!

 7. Pietje_Precies

  dussss, ebola bestrijden kost giraffen……of zoiets….
  Ben net Inferno aan het lezen van Dan Brown, Die schetst een hele mooie oplossing voor de giraffen….

Reacties niet toegestaan