Nederland heeft lak aan de Europese klimaatdoelen

De Europese Unie heeft zichzelf klimaatdoelen gesteld voor 2020. De Unie als geheel ligt keurig op schema, maar dat komt niet bepaald door de bijdrage van Nederland. Daarover schrijft Trouw. Er is afgesproken om vanaf 1990 tot 2020 de broeikasgassen met 20 procent terug te dringen, 20 procent te besparen op energieconsumptie en 20 procent energie uit duurzame bronnen te halen. Zweden, Bulgarije en Estland hebben de doelen al behaald. Italië, Roemenië en Litouwen zijn er bijna. Maar Nederland hoort samen met Groot Brittannië, Luxemburg en Malta tot de slechtst presterende landen op dit gebied. Vooral wat duurzame energie betreft scoort Nederland slecht. De afspraak, die per land verschilt, is dat in 2020 14 procent van het totale verbruik uit duurzame energie bestaat. In 2004 was dat 1,9 procent en in 2012 was dat gegroeid tot 4,5 procent, waarna het stagneerde. In België bijvoorbeeld is nu al 7,9 procent van de verbruikte energie duurzaam. De uitstoot van broeikasgassen is sinds 2005 in Europa met 7 procent gedaald, maar wederom niet in Nederland. En ook wat het verminderen van de energieconsumptie betreft, hoort Nederland niet bij de 17 landen die voldoen aan de doelstellingen. Nederland kan haar doelen alleen nog halen als er extra maatregelen worden genomen, maar dat zit nog niet in de planning.

Bron(nen):   Trouw      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dutchy

  Nederland mist de slag. Jammer. Duurzame energie is de toekomst, is geen andere mogelijkheid.

 2. zo_maar

  Zonde. En om je voor te schamen. Maar ja, VVD kabinetten…

 3. IwanovKapotjeplov

  Nederland moet niet zo achter de windmolenlobby aanlopen. Als al het kapitaal dat men in windmolenparken op zee steekt eens in zonnenergie en energiebesparing zou steken, kan er een veel hoger rendement worden gehaald.

 4. Burgermans

  Goede zaak dat we ons niet voor het karretje van de milieumaffia hebben laten spannen.

  • ernie

   Ja want wetenschappelijk is empirisch vastgesteld (gewoon kwestie van tellen weet je wel!) dat als het om de klimaatproblematiek gaat jij volkomen uit je nek lult en het beter weet dan tig topwetenschappers….

   (in antwoord op Burgermans)
 5. marianne martens

  Nederland heeft overal lak aan,als we gisteren e braakballen hebben gehoord van de 2e Kamer hoor je tussen het niet- uitgesproken woord de onverschilligheid en de leegte voor de medemens. Lees Ephimenco van vandaag Trouw/ achterkant Verdieping

 6. Grietver

  Niet in de planning? Het duurste project uit de geschiedenis, het Energieakkoord, is er door.

 7. Bart

  Een kerncentrale is ook duurzaam! Frankrijk stoot per inwoner minder co2 uit dan Duitsland of Denemarken. Wie is dan het meest duurzaam bezig?

Reacties niet toegestaan