Veroorzaakt meest gebruikte pesticide kanker?

De meest gebruikte onkruidverdelger ter wereld Roundup bevat mogelijk een kankerverwekkende stof. Dat blijkt uit een eerste analyse van het product door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), schrijft De Morgen. Nederland verbiedt de verkoop ervan aan particulieren. De WHO oordeelde dat het hoofdbestanddeel glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is. 'We hebben alle relevante publieke onderzoeken bij dieren en mensen doorgelicht én de onderzoeken gesponsord door de industrie links laten liggen. Die zijn niet altijd even objectief', zegt Nicolas Gaudin van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), een afdeling van de WHO. 'Bij dieren is het bewijs overtuigend dat de stof kankerverwekkend is', meldt Gaudin. En studies bij boeren en andere landbouwarbeiders tonen aan dat zij er meer lymfeklierkanker door krijgen. Verder veroorzaakt de stof DNA-veranderingen. 'Maar er zijn meer studies bij mensen nodig om onomwonden 'kankerverwekkend' te zeggen'. Het gaat daarbij niet over de effecten van gewassen eten die met glyfosaat zijn behandeld, maar om direct contact met de stof. 'Ook over de impact op voeding is nog onvoldoende onderzoek voorhanden', stelt Gaudin. Roundup wordt gemaakt door het omstreden biotech-bedrijf Monsanto, dat in 2013 in de VS toestemming kreeg om glyfosaat te gebruiken. Maar door de zorgwekkende studies is het verboden in de staat Vermont.

Bron(nen):   De Morgen      

24 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diederdick

  Raar dat je dan een foto plaatst van paprika’s.
  Die worden, in Nederland althans, in de kas gekweekt op steenwol en er worden sluipwespen gebruikt om mijten en dergelijk ongedierte te bestrijden.
  Na afloop van de groeicyclus worden de planten naar de compost gebracht en het steenwol hergebruikt.

  Nergens, maar dan ook nergens, in de cyclus wordt in Nederland voor de paprikateelt Roundup gebruikt…

  Dus mag ik stellen dat deze foto een beetje ondoordacht bij dit artikel is gezocht?
  En nee, ik ben niet werkzaam in landbouw of paprikateelt maar ik weet toevallig wel hoe die hier verloopt…

 2. Windows 8

  “de onderzoeken gesponsord door de industrie links laten liggen. Die zijn niet altijd even objectief’, ”
  Nooo, really?

 3. Vogelbeest

  Google “stop monsanto” en je krijgt een prachtige opsomming waarom monsanto het vreselijkste bedrijf op de hele planeet is.

  • marianne martens

   U heeft helemaal gelijk met Monsanto e.a. Vanochtend een interessant artikel gelezen in Trouw/ Verdieping over Vrijhandel op achterstand door Christoph Schmidt, Brussel.
   De onderhandelingen met Amerika en Europa gaan in het geniep en is in een vergevorderd stadium.Het bedrijf Monsanto is in Europa alles aan het opkopen en heeft nu broccoli met een lange steel ( patent ) in de supermarkt liggen, vies en er smerig uitziend. Volgens tegenstands is TTIP het paard van Troje wat de EU binnenhaalt. Gelukkig is Duitsland/ Oostenrijk tegen een bepaling in het verdrag anders zouden de Multinationals regeren en de Politiek heeft het nakijken. Trouwens nu al. Het zal u niet verbazen dat Nederland fel voor het verdrag is. Zoals de Snowdown al zei Nederland loopt als een baby in een poepluier achter dit 3e Wereldland aan met zijn miljoenen armen. Willen we nu echt kippen die in chloor zijn gewassen eten? terwijl in de EU zoveel initiatieven worden genomen om beter voedsel te leveren? Mevrouw Schippers moet wel oppassen, de Ziektekosten worden heel hoog en het is natuurlijk de schuld van de aankomende patiënt. Maar net zoals bij de JSF,de a- democratische besluiten, de minachting voor de burger, we lopen overal te laat achteraan. Je wilt toch niet weten hoe hard en kil het zakendoen is in Amerika. Je wilt niet weten hoe ze dieren behandelen. De EU wordt weer op achterstand gezet en we gaan terug in de tijd om te laat terug te vechten naar een wat ? eigenlijk.

   (in antwoord op Vogelbeest)
   • Windows 8

    “Willen we nu echt kippen die in chloor zijn gewassen eten?”
    Die chloor is eigenlijk het probleem niet, wel wat ze er mee weg willen wassen.

    (in antwoord op marianne martens)
   • Petercas

    Beste ,marianne zoek op internet maar eens naar Dr,rath.

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     Schrikken maar helder beschreven, van middag verder lezen. thuis zitten we te zuchten vanwege de simvastines. hartelijk dank.

     (in antwoord op Petercas)
     • Petercas

      Oke je had dus een leesversie gevonden,maar er staat op youtube een video van deze man dat is intressant(die van 1.03 uur)succes

      (in antwoord op marianne martens)
  • marianne martens

   glysofaat, bedankt voor het artikel/site.Onderzoekers en publiek trekken al heel lang aan de befaamde bel?
   Is dit misschien iets voor u http://www.foodwatch.org ondertekening tegen TTIP komend jaar? w.o. natuurlijk ook Monsanto meepraat om de Politiek helemaal uit te schakelen. We krijgen nu geen landstaatjes zoals in Italië maar Grote ondernemingen staten in de wereld.

   (in antwoord op Twan)
 4. Dead Silence

  Snel nog een paar honderd kg halen van dit fantastische spul.

 5. harrr

  En het mooiste is dat we (dankzij TTIP) strax ook overspoeld gaan worden met die monsanto bagger

 6. Saljoet

  Zouden Gilles-Eric Séralini en zijn collega’s dan toch gelijk hebben?
  http://www.c2w.nl/nieuw-gevecht-rond-gen-mais.286555.lynkx

  De explosie aan kanker gevallen in de westerse wereld moet toch ergens door verklaard kunnen worden.

 7. DoubleUC

  Robert McNamara: “Men moet draconische maatregelen treffen inzake demografische reductie, tegen de wil van de bevolking in. Het verlagen van het geboortecijfer blijkt onmogelijk, of is in ieder geval niet voldoende. Derhalve dient het sterftecijfer te stijgen. Hoe? Door natuurlijke oorzaken: hongersnood en ziekten.”

Reacties niet toegestaan