Oplopende temperaturen, een stijgende zeespiegel en een almaar hogere CO2-uitstoot, de gevolgen daarvan zijn overal ter wereld zichtbaar.
Deze foto’s tonen aan hoe de natuur is veranderd sinds de aarde opwarmt.
Een gezond bos vol dennenbomen in de Rocky Mountains.
Veel dennenbomen zijn doodgegaan door een keverplaag. De kevers kunnen nu de mildere winters overleven en zo grote schade aanrichten.
Het Great Barrier Reef is een gebied zo groot als Texas met een zeldzame biodiversiteit.
Het koraal is verbleekt door het warmere water en daardoor veel kwetsbaarder. Koraal is vitaal voor het leven in de oceaan.
De Donau is de tweede langste rivier van Europa en erg belangrijk als doorvoerroute.
In 2011 en 2012 kwam een deel van het vrachtverkeer stil te liggen. Door aanhoudende droogte werd de rivier te ondiep voor de grote schepen.
De Zwitserse Matterhorn op 16 augustus 1960.
En op 18 augustus 2005
Een foto uit het eind van de 19e eeuw van de Muirgletsjer op Alaska.
En op dezelfde plek in 2005. De gletsjer is zo’n 50 kilometer teruggetrokken.
Het Tsjaadmeer in de jaren dertig, ooit het zesde grootste meer ter wereld. Het zorgde voor water voor twintig miljoen mensen.
Het meer is nu 80 procent kleiner geworden door irrigatie, de indamming van rivieren en klimaatverandering.
De veertig San Blas-eilanden in Panama worden bevolkt door zo’n 300.000 Kuna-indianen.
Elk regenseizoen krijgen zij te maken met dagenlange overstromingen als gevolg van de stijgende zeespiegel.
Het prachtige koraal van Dibba voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten in 2004.
In 2008 is er niets meer van over door de algenbloei, die te veel zuurstof wegneemt om het koraal in leven te houden. De toegenomen algenbloei wordt in verband gebracht met de zeespiegelstijging en uitstoot van broeikasgassen.
De levendige haven van Whitby in Noord-Engeland.
Het is er nu verlaten. Vissersboten en netten liggen te verroesten op de kant. Door de opwarming van de aarde zijn de vissen naar het noorden getrokken en was er dus geen werk meer voor de vissers.
Hmm beetje suggestief allemaal. De achteruitgang van een plaats als Whitby kent al van oorzaken, maar de vermeende opwarming van de aarde is zeker niet de belangrijkste.
Zeer suggestief inderdaad, vooral die foto’s van die koralen snif snotter snik en die gaan allemaal dohohood. Door onze schuld. Snel een tientje overmaken naar greenpeace !
Terwijl de wetenschap allang vast heeft gesteld dat koralen echt al heel lang bestaan. Ze waren er al ruim voor de dinosauriërs. In die vele honderden jaren dat koralen bestaan hebben ze al heel wat meegemaakt hoor.
Klimaatveranderingen die heel wat extremer waren dan wat we tot nog toe hebben gezien.
Zeespiegelstijgingen en dalingen van meer als honderd meter.
Meteorietinslagen, vulkaanuitbarstingen, zelfs meerdere massa-extincties hebben ze meegemaakt en de koralen hebben alles overleefd. ‘t Is niet zo gek om van een levensvorm die dat alles meemaakte te verwachten dat ze de mensheid ook nog wel zullen overleven.
Zou het soms zo kunnen zijn dat verandering de grondtoon, de bias, van de natuur is? En dat de ambitie om het klimaat en de natuur te willen fixeren op een willekeurig gekozen punt in de tijd neerkomt op megalomane hovaardij?
Oh nee, dat mag nooit zo zijn natuurlijk want dan komt de financiering van greenpeace (500 miljoen/jaar) natuurmonumenten (200 miljoen/jaar) en noem de hele riedel van bedrieglijke do-gooders maar op ten einde en dat mag niet gebeuren natuurlijk.
Het klimaat verandert al miljarden jaren, de mens heeft daar geen enkele invloed op. Na elke opwarming volgt er vanzelf weer een ijstijd.
Daar ben ik het mee eens op 1 klein dingetje na, het maakt ons bang en daardoor proberen we baas over de natuur te worden en onze ingrepen maken het alleen maar erger, niet heel veel, maar wel wat. We kunnen ons beter aanpassen aan de klimaatveranderingen en voorzorgsmaatregelen nemen indien mogelijk, de natuur blijft toch de baas, het is niet anders.
(in antwoord op Burgermans)De reacties op dit soort artikelen is altijd stevast van het type ‘complot theorie” of simpelweg weer een ongefundeerd statement als waarhiedsstellign op een grove onwaarheid zijnde het artikel. Moet zeggen dat het wel wat voorspelbaar wordt dat journalistje pesten.
Hetzelfde kun je van de artikelen zelf ook zeggen.
(in antwoord op FMYO)