Welkom in de klimaatchaos: wetenschappers waarschuwen voor periode van extreem weer

Lange tijd leek klimaatverandering iets van de toekomst, maar ineens zitten we er middenin. Wetenschappers waarschuwen voor een periode van klimaatchaos met extreem weer dat er voor zorgt dat de seizoenen verdwijnen.

De destabilisering van het klimaat komt voort uit de veranderde straalstroom, concluderen Robert Scribbler en onderzoeker Paul Beckwith van de universiteit van Ottawa. Een straalstroom is een sterke wind van minstens 100 kilometer per uur op 9 tot 10 kilometer hoogte. Klimaatverandering zorgde er volgens de wetenschappers voor dat de straalstroom vertraagde en bredere golfpatronen ging vertonen.

"Naargelang de polen opwarmden door de klimaatverandering die de mens versterkte, zijn de straalstromen steeds meer buiten de middelste breedtegraden gekomen. Zo krijg je een destabilisering van het weer en extreem weer, wat dan weer zorgt voor een vermenging van de seizoenen", schrijft Scribbler in zijn milieublog.

Hij verklaart dat de grens tussen de twee straalstromen, die op het noordelijke en die op het zuidelijke halfrond, voor de scheiding tussen zomer en winter zorgt. Beckwith bevestigt dat als die grens vervaagt dit kan leiden tot een lange periode van van hij 'klimaatsysteemchaos' noemt. "Ons klimaatsysteem blijft zich maar op nieuwe en angstaanjagende manieren gedragen. Dit hadden we nooit voorspeld en hebben we ook nooit eerder gezien. Welkom in de klimaatchaos."

Bron(nen):   Het Laatste Nieuws