Klimaatexpert: “Het lijkt erop dat we in een kritieke fase zijn beland”

Braken we eerst het ene hitterecord na het andere, nu houdt het maar niet op met regenen. We hebben het natste half jaar ooit en de natste junimaand achter de rug. Volgens klimaatexpert Rik Leemans zijn we in een “kritieke fase” terechtgekomen, zo zegt hij in het Vlaamse weekblad Humo. Hij vermoedt dat de opwarming van de aarde sneller gaat dan voorheen en voorspelt nog meer neerslag en zware stormen.

“Als het klimaat opwarmt, verdampt er meer water uit de zeeën en het aardoppervlak”, legt Leemans uit. “Omdat het warmer wordt, kan de atmosfeer ook meer waterdamp en vocht opnemen. Zo vormen zich boven onze gematigde en vochtige klimaatzones grotere neerslaggebieden dan voorheen, en die massa water moet ook een keer naar beneden.”

Wat Leemans vooral zorgen baart, is de constante opwarming van de aarde: “Oktober 2015 was wereldwijd de warmste oktobermaand ooit, toen kwam november, wereldwijd óók de warmste november ooit, en het ging zo maar door: december, januari, februari, maart, april, mei, en mogelijk juni. Dat zijn acht maanden op rij die de warmste ooit waren. Het begint erop te lijken dat we in een meer kritieke fase terecht zijn gekomen.”

 

Bron(nen):   De Morgen