Bij Groenland is een haai gevonden van 392 jaar oud

De Groenlandse haai bereikt leeftijden waar wij als mensen alleen maar van kunnen dromen. Maar hoe oud het bijzondere dier precies kan worden was onbekend. Tot nu. Deense wetenschappers hebben er eentje ontdekt van minimaal 392 jaar en mogelijk zelfs 512 jaar oud. Ze onderzochten een dode haai die als 'bijvangst' verstrikt was geraakt in de netten van vissers. Als de haai inderdaad 392 jaar oud is, moet hij rond 1624 zijn geboren. In dat jaar vestigden de eerste Nederlandse kolonisten zich in Amerika. Een jaar later bouwden ze Fort Amsterdam, wat nu de stad New York is.
 De onderzoekers bestudeerden in totaal 28 Groenlandse haaien. Ze ontdekten ook dat vrouwtjes pas geslachtsrijp worden als ze 134 jaar oud zijn. Een Groenlandse haai groeit heel langzaam, ongeveer een centimeter per jaar. Toch kunnen ze meer dan vijf meter lang worden. Daardoor was al duidelijk dat ze bijzonder oud moeten worden.

Als de hoge leeftijd klopt, zijn Groenlandse haaien de oudste gewervelde dieren ter wereld. Dat zijn nu de Groenlandse walvissen, die 211 kunnen worden.

Bron(nen):   RTL Nieuws