Peter (24) koopt stuk bos in de Filipijnen en voorkomt milieuramp

Het is een bijzondere actie van de 24-jarige Peter de Koning. Hij kocht een stuk bos op de Filipijnen en gaf het terug aan de oorspronkelijke bevolking.

Het gaat om 50 hectare tropisch regenwoud. “Het is de helft van een bos dat voor de lokale bevolking als heilig wordt gezien”, vertelt hij aan RTL Nieuws. ​”Ik vertrouw het toe aan de mensen die er altijd al gewoond hebben.”

De leden van de Higaonon-stam leven op het eiland Mindanao, in het zuiden van de Filipijnen. Het eiland wordt ernstig bedreigd door de hout-, mijn-, kokos- en palmolie-industrie.

Met zijn actie voorkomt Peter dat ook dit laatste stuk bos verdwijnt. “Ik had altijd al een klik met de natuur”, legt de Amsterdammer uit. “Daar deed ik tot voor kort niet zoveel mee. Ik ging net als iedereen mee met de flow: geld verdienen en kijken of ik een huis kon kopen. Pas toen ik mijn baan verloor als civiel ingenieur, anderhalf jaar geleden, begon ik mij meer te verdiepen in de natuur en in klimaatverandering.”

Een transitieperiode, aldus Peter. “Ik belandde in een fase die veel mensen een keer meemaken. Ik vroeg mij af: wat vind ik nou écht belangrijk in het leven? Ik kwam toen tot de conclusie dat ik mij meer wilde inzetten voor de natuur.”

Daarom besloot hij voor 8.500 euro het stuk bos te kopen en hij sprak af met het stamhoofd dat het gebied niet mag worden doorverkocht. Peter ziet het als een investering. “Omdat je er wat voor terugkrijgt in de vorm van natuurbescherming, cultuurbescherming, geluk en inspiratie”, zegt hij. “Ik zie de inheemse culturen als de inspiratiebron voor ons westerlingen om dichter bij de natuur te raken.”

Bron(nen):   RTL Nieuws