Schokkend: iedere minuut verdwijnen er 40 voetbalvelden aan bomen

Je hoort de laatste tijd niet zoveel meer over het kappen van bos. Toch gebeurt het nog steeds op grote schaal. Het oppervlak dat op onze planeet bedekt is met bomen is in een jaar tijd met 15,8 miljoen hectare afgenomen. Dat komt neer op een krimp van 40 voetbalvelden per minuut.

Het gaat om een gebied dat vijf keer groter is dan België. Boombedekking is wel iets anders dan bos. Daaronder valt bijvoorbeeld ook het aantal geplante bomen op plantages. De afgelopen twintig jaar daalt de boombedekking steeds sneller. De oorzaken zijn vooral natuurrampen als bosbranden en tropische stormen. Indirect is de mens daar wel debet aan. Natuurrampen komen door klimaatverandering steeds meer voor. Daarnaast is ontbossing nog altijd voor een aanzienlijk deel verantwoordelijk voor het dalende aantal bomen.

Er zijn ook enkele concrete oorzaken aan te wijzen. Door het vredesverdrag tussen de overheid en de FARC is in Colombia een groter deel van het oerwoud toegankelijk voor Colombianen die het gebied direct exploiteren. Daardoor is in 2017 de hoeveelheid bos in Colombia met 46 procent afgenomen. Ook in Congo nam het aantal bomen gigantisch af, namelijk met 1,4 miljoen hectare in een jaar tijd. Daar is voornamelijk de landbouw de boosdoener.

Bron(nen):   Newsmonkey