“Monsanto intimideerde wetenschappers en verborg kankerrisico”

Monsanto, producent van het omstreden bestrijdingsmiddel Roundup, ligt zwaar onder vuur in een nieuwe rechtszaak in Amerika. Het megabedrijf zou wetenschappers intimideren en bewijs voor kankerrisico wegmoffelen, aldus een advocaat in de rechtbank maandag.

Overvolle rechtbank
“Monsanto is veel te ver gegaan in het intimideren en bestrijden van onafhankelijke wetenschappers,” zei advocaat Brent Wisner in een overvolle rechtszaal in San Francisco. Hij presenteerde interne e-mails waaruit blijkt hoe de bestrijdingsmiddelengigant jarenlang cruciaal onderzoek verwierp en waarschuwingen van experts negeerde. Ondertussen zocht en vond Monsanto wetenschappers die onderzoeken presenteerden die wel positief waren over de pesticiden. “Ze bestreden de wetenschap,” aldus de advocaat.

Wisner vertegenwoordigt DeWayne Johnson, een Californische man die uitgezaaide kanker heeft. De vader van drie en voormalige tuinman op een school, is de eerste persoon die Monsanto voor de rechter sleept en het bedrijf beschuldigt van de verkoop van een middel dat in verband wordt gebracht met kanker. Er liggen in de VS nog duizenden gelijkaardige claims.

Kankerverwekkend
Monsanto produceert al sinds de jaren zeventig het bestrijdingsmiddel Roundup dat verkocht wordt in meer dan 130 landen en wordt gebruikt voor ruim honderd verschillende gewassen. De werkzame stof glyfosaat is al jaren onderwerp van discussie. In 2015 bestempelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het middel als “waarschijnlijk kankerverwekkend voor mensen”. Het Europese voedingsagentschap stelde in een later rapport daarentegen dat er geen verhoogd kankerrisico is door gebruik van glyfosaat. Dit rapport stond echter vol met stukken tekst die letterlijk van Monsanto waren overgenomen.

Glyfosaat is al teruggevonden in voedingsmiddelen, water, urine en op tal van andere plaatsen. Een aantal landen verbiedt of beperkt de verkoop en het gebruik van de chemische stof.

Allergische reacties
Johnson was als tuinman voor een scholengemeenschap ten noorden van San Francisco verantwoordelijk voor het aanbrengen van Roundup. Zijn advocaat toonde de jury foto’s van huiduitslag en allergische reacties nadat hij het middel gebruikte. In 2014 werd er non-Hodgkin-lymfoom bij hem vastgesteld. Hij was toen 42. Artsen schatten dat hij nog enkele maanden te leven heeft. Johnson wordt gezien als een held, omdat hij de eerste is die in zijn eentje tegen het machtige Monsanto durft op te staan.

 

Bron(nen):   The Guardian