“Opwarming van de aarde gaat twee keer zo hard als gedacht”

Na de aanhoudende hitte in ons land vraag je het jezelf af: gaat die opwarming van de aarde niet wat hard? Het antwoord is: ja, dus. Mogelijk zelfs twee keer zo hard als tot nu toe voorspeld.

Dat blijkt uit onderzoek naar drie warme perioden in de afgelopen 3,5 miljoen jaar. Volgens de onderzoekers kan de zeespiegel wel zes meter stijgen zelfs als de aarde niet met meer dan twee graden opwarmt. De 17 wetenschappers uit diverse landen kwamen tot hun conclusies door drie periodes te bestuderen waarin de aarde 0,5 tot 2 graden warmer was dan de pre-industriële temperaturen van de negentiende eeuw.

“Waarnemingen van eerdere opwarmperioden suggereren dat een aantal versterkende mechanismen, die slecht worden weergegeven in klimaatmodellen, de opwarming op lange termijn verhogen,” zegt de hoofdauteur, professor Hubertus Fischer van de Universiteit van Bern.

“Dat suggereert dat het koolstofbudget om te voorkomen dat de aarde twee graden opwarmt, en ook het klimaatakkoord van Parijs bij lange niet zullen volstaan om de opwarming een halt toe te roepen”, aldus Fischer. “We kunnen verwachten dat de zeespiegel voor millennia lang zal blijven stijgen, wat gevolgen heeft voor een groot deel van de wereldbevolking, infrastructuur en de economie,” stelt zijn collega Alan Mix.

In eerdere warmteperiodes steeg de zeespiegelstijging fors doordat de poolkappen instortten. Door veranderde ecosystemen werd de Sahara groener en schoven bossen zo’n 200 kilometer op richting de polen. Tropische bossen veranderden in gortdroge savanne. “Klimaatmodellen lijken enkel betrouwbaar te zijn voor kleine veranderingen die plaatsvinden tussen nu en hooguit 2100,” aldus co-auteur Katrin Meissner. Daarna schieten ze tekort.

Bron(nen):   Newsmonkey