Bosbrand in Griekenland: “Het vuur heeft zo vreselijk snel om zich heen geslagen”

Twee bosbranden in de buurt van Athene hebben al minstens 60 levens geëist. Zeker 150 mensen raakten gewond. Afgelopen nacht zijn er 700 mensen uit het toeristische gebied geëvacueerd over zee. Het was voor velen de laatste uitweg om insluiting door het vuur te voorkomen.

De kustwacht vond al 26 lichamen bij zee waaronder enkele gezinnen. Zij zijn in elkaar verstrengeld teruggevonden. Daarnaast waren er veel doden in auto’s. Ze stonden vast in het verkeer. Ooggetuigen vertellen hoe het vuur zich razendsnel verspreidde.

De onverwacht draaiende wind, de aanhoudende droogte en gebrekkige infrastructuur hebben ervoor gezorgd dat zich een ramp heeft voltrokken. Griekenland heeft om hulp gevraagd aan de EU. Spanje en Cyprus reageerden daar het snelst op en sturen twee blusvliegtuigen, twee grote blusvoertuigen en in totaal 64 brandweermannen en paramedici.

Onder meer Europese Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker, Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en premier Rutte hebben al hun medeleven uitgesproken naar alle slachtoffers.

Cindy Anagnostopoulou die al dertig jaar op het Griekse eiland Poros woont getuigt tegen RTL Nieuws: “Gisteravond begon het ineens hard te stormen en het werd vreselijk heet. Daarom is de brand waarschijnlijk zo vreselijk snel overgeslagen van huis op huis. Toen de zon om 20.30 uur onderging, was de lucht helemaal oranje.”

 

 

Bron(nen):   RTL Nieuws