New York verft 550 vierkante kilometer aan daken wit. Helpt dat wel?

Volgens de stad New York verlagen witte daken de kosten voor airconditioning. De gedachte erachter is simpel: witte daken weerkaatsen zonnestralen, waar zwarte daken de warmte absorberen. Reden voor de Amerikaanse stad om in negen jaar tijd 550 vierkante kilometer aan daken wit te verven.

New York heeft bijzonder hete zomers. De warmte leidt tot hoge airco-kosten en veel luchtvervuiling. Binnen het CoolRoofs-programma verft de stad daarom alle daken van ziekenhuizen, scholen en sociale woningen wit. Ook in Los Angeles zijn ze daarmee bezig.

Uit een studie uit 2014 blijkt dat de koelere daken de temperatuur in de steden met zo’n drie graden kunnen verlagen. Er zijn wetenschappers die denken dat zo zelfs de gevolgen van klimaatverandering verminderen. Volgens het Mayor’s Office of Sustainability leidt elke 232 vierkante meter geverfd dak namelijk tot 1 ton minder uitstoot.

Maar er klinkt kritiek. Zo zou er door de witte verf minder neerslag vallen. Het beperken van de hitte zou leiden tot minder verdamping en dus tot minder regenval. Ook zou er nauwelijks een effect zijn op de hoeveelheid CO2-uitstoot en is niet aangetoond dat witte daken effectiever zijn dan het planten van meer bomen.

Bron(nen):   Business Insider