9 op de 10 steden krijgt flink last van klimaatverandering

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 12 mei 2021 om 13:14
anp 414770362
Negen op de tien steden krijgt te maken met ernstige gevolgen van klimaatverandering. Een kwart daarvan heeft geen budget om de problemen te voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek naar 800 steden op de wereld.
Het Carbon Disclosure Project (CDP) becijferde dat 43 procent nog helemaal geen plan heeft om klimaatverandering tegen te gaan. Dat terwijl de gevolgen groot kunnen zijn. Denk aan overstromingen, hittegolven, stormen en watertekorten. In totaal gaat het om 400 miljoen mensen die straks in steden wonen die de gevolgen zullen ondervinden van de opwarming van de aarde én daar nog geen plan tegen hebben.
Maatregelen hoeven niet ingewikkeld te zijn en zijn vaak ook duurzaam. Zo kun je bijvoorbeeld meer parken aanleggen, zodat steden afkoelen en mensen een plek hebben waar schaduw is. Het zorgt direct ook voor schonere lucht.
Steden die wel voorbereidingen treffen zijn Los Angeles, Londen, de Griekse hoofdstad Athene en het Britse Bristol. In Bristol wordt 17 kilometer aan waterkeringen aangelegd om beschermd te zijn tegen hoogwater. Athene probeert de stad te koelen met de aanplant van bomen en de aanleg van groene daken.
Bron(nen): The Guardian