Studie: als we niets doen dan is al het ijs in de Alpen aan het eind van de eeuw verdwenen

Naar verwachting is twee derde van al het gletsjerijs in de Alpen tegen het eind van de eeuw gesmolten. Rond 2050 zal al de helft verdwenen zijn.

Dat is ongeacht de toekomstige CO2-uitstoot dus zelfs als de CO2-emissies nu naar nul gaan dan gaat nog een groot gedeelte van het gletsjerijs verloren. Stijgt de CO2-uitstoot op dezelfde manier door als nu het geval is dan is zo goed als al het ijs van de 4.000 gletsjers in de Alpen verdwenen tegen 2100.

Volgens de Zwitserse onderzoekers, die de studie uitvoerden, heeft het verlies aan ijs grote gevolgen voor de beschikbaarheid van water voor de agrarische sector en het opwekken van elektriciteit. Ook heeft het effect op de natuur en het toerisme. “De recente ontwikkeling van de gletsjers in de Europese Alpen is een van de duidelijkste indicatoren van de veranderingen van ons klimaat,” zegt glacioloog aan de ETH Zürich Daniel Farinotti.

“In het meest pessimistische scenario zullen de Alpen bijna helemaal ijsvrij zijn in 2100 met enkel nog wat geïsoleerde stukken ijs op grote hoogte. Dat is minder dan 5 procent van het ijsvolume dat er nu nog is,” zegt onderzoeker Matthias Huss.

Niet alleen de gletsjers in de Alpen smelten, een studie eerder dit jaar concludeerde dat ook in de Himalaya twee derde van het ijs aan het eind van de eeuw verdwenen is als we niets doen.

Bron(nen):   The Guardian