Kijkers geschokt: Orang-oetan verliest strijd tegen graafmachine

Een fragment uit een documentaire van David Attenborough heeft gisteren veel opschudding veroorzaakt. De al wat oudere scène waarin een orang-oetan de strijd verliest tegen een graafmachine schokte kijkers.

BBC One zond gisteravond de docu Climate Change: The Facts uit, waarin Attenborough de noodklok luidt over de toestand van onze planeet. De bekende stem van de Planet Earth-documentaires zegt dat de natuur doodziek is. Straks valt er niets meer te filmen, klinkt het. Een van de meest schokkende fragmenten is het moment waarop een graafmachine zich een weg baant door een dichte jungle, alles vernielend wat het op zijn weg tegenkomt.

Even wordt de machine tegengehouden door een orang-oetan. Die schuifelt op een omgevallen boom richting de machine en maakt een slaande beweging. Daarna tikt de grijparm van het apparaat de aap opzij en glijdt hij van de boom. Op Twitter wordt onthutst gereageerd. ‘Het brak mijn hart’, schrijft iemand. ‘Toen die graafmachine de orang-oetan opzij duwde. Oh man, dat was te veel voor me’, aldus een andere kijker.

De 92-jarige Attenborough noemt klimaatverandering het grootste probleem dat de aarde de afgelopen duizenden jaren heeft gekend. “Met de huidige opwarming van de aarde koersen we af op een vernietigde toekomst.”