Groenland smelt nog sneller dan gedacht: zeespiegel stijgt al aanzienlijk

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 23 april 2019 om 11:35
welingelichtekringen header 1
De ene onheilstijding volgt steeds sneller op de andere, zo lijkt het wel. Wetenschappers stellen nu opnieuw dat het klimaat sneller verandert dan gedacht. Deze keer luiden ze de noodklok over het smeltende ijs op Groenland, waardoor de zeespiegel al aanzienlijk is gestegen.
Bijna de helft van de wereldbevolking woont in steden die kwetsbaar zijn voor de stijging van de zeespiegel. De nieuwe studie die maandag in de Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen is dan ook slecht nieuws voor steden als New York, Miami, Los Angeles, Tokio en Mumbai. Onderzoekers berekenden hoeveel ijs de Groenlandse ijsplaat nog bevat door schattingen te vergelijken van de hoeveelheid ijs die al in de oceaan is terechtgekomen met de totale sneeuwval van de afgelopen tientallen jaren. De wetenschappers ontdekten dat het ijs zes keer sneller smelt dan 46 jaar geleden.
"We wilden een langdurig en nauwkeurig beeld van de hoeveelheid ijs op Groenland dat ook de transitie omvatte vanaf het moment dat het klimaat op de planeet begon af te wijken van de natuurlijke variatie. Dat gebeurde in de jaren tachtig," aldus onderzoeker en professor aan de University of California, Eric Rignot tegen CNN. Rignot geeft aan dat de gletsjers steeds sneller bewegen en als ijsbergen in de oceaan terecht komen. "Aangezien het tempo van de gletsjers blijft versnellen en het ijs bovenop smelt kunnen we voorspellen dat de zeespiegel ieder jaar sneller stijgt," aldus Rignot. Sinds 1972 is de zeespiegel alleen al door het verlies aan Groenlands ijs met 13,7 millimeter gestegen. De ijsplaat van het eiland is de belangrijkste bron van water die ieder jaar in de oceaan terechtkomt. Volgens een van december vorig jaar smelt het ijs op Groenland 50 procent sneller dan een eeuw geleden en een derde sneller dan dertig jaar geleden. De Groenlands ijsplaat bevat genoeg water om het zeeniveau met 7 meter te laten stijgen.
Bron(nen): CNN