5G blokkeert weersatellieten: “Het kan het verschil zijn tussen leven en dood”

Een grote groep meteorologen uit de hele wereld waarschuwt dat 5G weersatellieten kan blokkeren. Met name het voorspellen van zware stormen wordt lastiger.

“De manier waarop 5G wordt geïntroduceerd, kan ons vermogen om grote stormen te voorspellen ernstig in gevaar brengen”, zegt onder meer Tony McNally van het instituut European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF). “Uiteindelijk kan het het verschil maken tussen leven en dood. Wij zijn hier erg bezorgd over’’, zegt McNally.

5G is de opvolger van 4G en maakt mobiel internet nog veel sneller dan nu. Ook kunnen er veel meer mensen tegelijk gebruik van maken. In Nederland duurt het vermoedelijk nog jaren voor het er is, omdat bedrijven opzien tegen de investeringen, maar veel Britse steden krijgen dit jaar al 5G. Amerika is al begonnen met de veiling van de frequenties ondanks waarschuwingen van onder meer ruimtevaartorganisatie NASA.

Leon Saris van Weerplaza legt uit in het AD: “Weersatellieten gebruiken speciale golffrequenties om meteorologische en klimatologische gegevens over de aarde te verzamelen. Door de komst van het 5G-netwerk raakt onze atmosfeer vervuild met meer van deze radiogolven, waardoor het lastiger wordt om het weerbeeld tussen deze ruis te zien.”

Bron(nen):   AD