Als iedereen zou leven als een Nederlander hebben we bijna 3 planeten nodig

We leven op de pof en flink ook. Gelukkig zijn er andere mensen op de wereld die dat niet doen, want als we allemaal zouden leven als een Europeaan dan was de aarde morgen weer op voor dit jaar.

Op vrijdag 10 mei is het weer Earth Overshoot Day. Het is de dag waarop we alle middelen van de aarde voor dit jaar hebben opgebruikt, tenminste als we allemaal Europeanen zouden zijn. Deze dag valt ieder jaar een beetje eerder.

“Vanaf vrijdag leven de Europeanen op krediet. Dat betekent dat als de hele wereld zoals zij zou leven, de mensheid alle natuurlijke hulpbronnen opgebruikt zou hebben die de planeet per jaar kan hernieuwen”, verklaart het Wereldnatuurfonds (WWF).

Er zouden 2,8 planeten nodig zijn om aan de behoeften van de Europeanen te voldoen. Slechts 7 procent van de wereldbevolking woont in de Europese Unie, maar deze groep verbruikt 20 procent van de bio-capaciteit van de aarde.

Dat is niet altijd zo geweest. In 1962 viel de dag nog op 13 oktober, een gigantisch verschil dus. Ook binnen Europese landen zijn er opmerkelijke verschillen. Overshoot Day valt in Luxemburg al half februari, in Roemenië pas in juni. Wereldwijd is de toestand eveneens verslechterd. In 1997 was de aarde eind september ‘op’, in 2018 op 1 augustus.