Nog 12 jaar om het klimaat te redden? Maak daar maar 18 maanden van

Lange tijd gingen politici en wetenschappers er vanuit dat de échte deadline om het klimaat te redden in 2030 lag, maar veel experts zijn het er nu over eens dat die datum al veel eerder is.

Er is steeds meer consensus onder wetenschappers dat de komende 18 maanden kritiek zijn als we niet willen dat de aarde tegen 2100 opwarmt boven de grens van 1,5 graad Celsius.

Afgelopen jaar schreef het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) nog dat de CO2-uitstoot tegen 2030 met 45 procent moet zijn teruggedrongen om onder die kritieke temperatuurstijging te blijven.

Maar vandaag de dag zien experts in dat overheden wereldwijd nog voor het eind van volgend jaar de juiste beslissingen moeten nemen om CO2-uitstoot substantieel terug te dringen.

Het idee dat de deadline al over anderhalf jaar is wordt uitgelegd door een van 's werelds top-klimaatwetenschappers. "De klimaatberekeningen zijn pijnlijk duidelijk. Hoewel de wereld niet kan worden genezen in de komende paar jaar, kan hij wel fataal gewond raken door ontkenning tot 2020," aldus Hans Joachim Schellnhuber, oprichter van het Potsdam Climate Institute. Het wordt steeds duidelijker dat er voor het einde van het jaar drastische maatregelen moeten worden genomen. "Ik ben overtuigd van het idee dat de komende achttien maanden cruciaal zijn voor onze pogingen om klimaatverandering op een leefbaar niveau te houden en de natuur te herstellen tot een evenwicht dat nodig is voor onze overleving," zei prins Charles nog niet zo lang geleden. In het klimaatakkoord van Parijs in 2015 staat dat CO2-uitstoot vanaf eind volgend jaar moet gaan dalen om onder de 1,5 graad stijging te blijven. Zoals het er nu naar uitziet gaan veel landen dat niet halen. Op dit moment zijn we op weg naar 3 graden temperatuurstijging tegen 2100 in plaats van 1,5 graad...  

Bron(nen):   BBC