‘Onze’ hittegolf is verhuisd naar Groenland

In Siberië staat een gebied zo groot als Nederland in lichterlaaie, in Groenland is het heet, waardoor het ijs nog sneller smelt. Volgens het Deens Meteorologisch Instituut (DMI) ging er gisteren 11 miljard ton ijs verloren, het hoogste dagtotaal ooit. Dat is het equivalent van 4,4 miljoen olympische zwembaden.

 Meer dan de helft van de Groenlandse ijskap is papperig als direct gevolg van deze hitte, die een onmiddellijke stijging van het zeewater heeft veroorzaakt.

"Juli heeft de klimaatgeschiedenis herschreven, met tientallen nieuwe temperatuurrecords op lokaal, nationaal en mondiaal niveau," zegt secretaris-generaal Petteri Taalas van de Wereld Meteorologische Organisatie.

“De buitengewone hitte ging gepaard met dramatische dooi in Groenland, in het Noordpoolgebied en op Europese gletsjers. Ongekende bosbranden woedden in het Noordpoolgebied voor de tweede opeenvolgende maand, verwoestende ooit ongerepte bossen die kooldioxide absorbeerden en in plaats daarvan veranderden in bronnen van broeikasgassen. Dit is geen science fiction. Het is de realiteit van klimaatverandering. Het gebeurt nu en het zal in de toekomst verslechteren zonder klimaatmaatregelen, 'zei Taalas.