Inwoners Groenland getraumatiseerd door klimaatverandering

De klimaatcrisis zorgt voor veel stress bij de inwoners van Groenland. Ze zijn bang voor wat er komen gaat en merken nu al de grote invloed van de opwarming van de aarde op het dagelijks leven. Dat blijkt uit een nieuwe studie waar The Guardian over schrijft.

Meer dan 90 procent van de eilandbewoners accepteert volledig dat de klimaatcrisis nu aan de gang is. Meer dan driekwart geeft aan zelf in het dagelijks leven last te hebben van de opwarming. Dat varieert van moeilijkere tochten over het ijs tot het laten inslapen van sledehonden uit economische overwegingen door de kortere winters.

Hoewel het klimaat van Groenland voortdurend wordt onderzocht door wetenschappers is er weinig oog voor de 56.000 inwoners, die allemaal in een smalle strip langs de kust wonen. De bevolking kampt met alcoholisme en zelfmoord komt er veel meer voor dan elders.

Volgens hoofdonderzoeker Kelton Minor van de universiteit van Kopenhagen geeft de studie de geïsoleerde Groenlanders een stem in de klimaatcrisis. "Waar veel landen proberen problemen in de toekomst te voorkomen door de opwarming onder de 1,5 graad te houden, leven inwoners van Groenland nu al in een klimaat dat in minder dan een mensenleven tijd flink is veranderd."

Bron(nen):   The Guardian