Bijna 70 procent van alle wilde dieren is verdwenen sinds 1970

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 13 oktober 2022 om 10:59
147390526
De mens heeft de afgelopen halve eeuw hard huisgehouden op de aarde. Niet alleen hielpen we het klimaat om zeep, ook is 69 procent van alle wilde dieren weggevaagd. Door ontbossing, overconsumptie en vervuiling verdween hun leefgebied.
Van de grote oceanen tot de tropische regenwouden en van de steppe tot de noordpool, overal zijn de aantallen vogels, vissen, reptielen en zoogdieren in een vrije val beland. Gemiddeld is zeker twee derde verdwenen tussen 1970 en 2018, blijkt uit het Living Planet Report van het Wereldnatuurfonds, dat iedere twee jaar verschijnt. En het gaat steeds harder: twee jaar geleden stond de teller op 68 procent verlies, vier jaar geleden op 60 procent.
Veel wetenschappers stellen dat op dit moment de zesde massa-extinctie plaatsvindt - het grootste verlies van leven op aarde sinds de dinosaurussen uitstierven. Deze keer is de oorzaak geen meteoriet, maar zijn we het zelf.
Steeds meer boerenZuid-Amerika kent met 94 procent de grootste afname van wilde dieren. Dat komt vooral door de massale ontbossing in het Amazonegebied. Afrika volgt daarna met een verlies van 66 procent. In Azië en Australië verdween ongeveer 55 procent van alle dieren. Met een afname van 18 tot 20 procent is er in Noord-Amerika, Centraal-Azië en Europa het minst veranderd.
Gewijzigd landgebruik is nog steeds de belangrijkste oorzaak van het verlies aan biodiversiteit, aldus het rapport. Mike Barrett, topman bij de Britse afdeling van het Wereldnatuurfonds reageert in The Guardian: "Wereldwijd komt de afname die we zien vooral door het verlies en de fragmentatie van de natuurlijke habitat van veel dieren. Dat komt doordat de agrarische sector steeds groter wordt en het leefgebied van dieren wordt gebruikt om voedsel te produceren."
Bron(nen): The Guardian