Echtpaar schrikt van mysterieuze reuzeninktvis op het strand

Klimaat, natuur en milieu
donderdag, 18 juni 2020 om 15:12
hh 302667798
Het was me het ochtendwandelingetje wel voor Adéle Grosse en haar man. Tijdens hun tochtje over het Zuid-Afrikaanse Golden Mile Beach stuitten ze op een reuzeninktvis. Het mysterieuze dier was al overleden toen ze het naderden.
"Ik zweer je, toen ik het dier voor het eerst zag, stokte mijn adem," vertelt Grosse per e-mail aan Live Science. "Het zag eruit als een pre-historisch, majestueus dier." Ze gaat verder: "Eerst wilde ik het terug in de oceaan gooien. Maar toen ik nog eens goed keek, zag ik dat het al dood was."
Het is onduidelijk hoe het dier om het leven is gekomen, maar vermoedelijk zijn de hoge golven van de nacht ervoor hem fataal geworden. "Ik denk dat een hoge golf dit prachtige dier op het strand heeft geworpen in de vroege ochtend. We hebben nog gekeken naar bijtafdrukken of verwondingen, maar konden niets vinden," aldus Grosse.
Het is een bijzondere ontdekking, want de reuzeninktvis wordt maar zelden gespot, hoogstens één keer in de paar jaar, zegt zoöloog Michael Veccchione van het Smithsonian's National Museum of Natural History in Washington.
De reuzeninktvis was een meter of vier lang en woog rond de 330 kilo, schat Grosse. Normaal gesproken zijn de dieren groter. Ze zijn de grootste ongewervelden ter wereld en kunnen 17 tot 20 meter lang worden. De dieren leven op 300 tot 600 meter diepte. Vooral hun ogen zijn enorm. Met 30 centimeter in doorsnee zijn ze de grootsten van het hele dierenrijk.
Bron(nen): Live Science