"Een groot deel van de wereld van onze kinderen wordt waarschijnlijk onbewoonbaar"

Klimaat, natuur en milieu
maandag, 07 november 2022 om 7:54
172887303 m
De temperatuur op aarde zal vermoedelijk minstens 2.4 graden hoger worden dan voor de industriële revolutie. Klimaatonderzoeker Johan Rockstrom beantwoordt de vragen van de Frankfurter Allgemeine of onze (klein)kinderen dan nog kans op leven hebben.
"Het eerlijke antwoord is: we weten het niet. En waarom niet? Omdat we in drie miljoen jaar niet zulke temperaturen hebben gehad. In het hele Kwartair waren de warmste perioden slechts twee graden boven de huidige referentiewaarden. En we hebben al meer dan drie miljoen jaar geen temperaturen van plus 2,4 graden gehad. Daarom weten we niet precies hoe het gaat met kinderen in het jaar 2100. Maar één ding is zeker: boven de twee graden bevinden we ons op volledig nieuw terrein. Sinds de opkomst van de planetaire toestand, die de moderne mens voortbracht, bestond nog niet. Ik zou 2,4 graden opwarming als een ramp zien.
We hebben genoeg aanwijzingen over hoe het zou kunnen zijn. Het wereldgemiddelde ligt nu al op plus 1,2 graden, het warmste punt sinds de laatste ijstijd, en we zien de gevolgen: meer droogtes, meer overstromingen, meer hittegolven, nieuwe ziektepatronen. Dit zou op weg naar 2,4 graden moeten toenemen. Waarschijnlijk wordt een aanzienlijk deel van de aarde vrijwel onbewoonbaar. Er zullen regio's zijn waar het te warm zal zijn voor mensenlevens. Recent onderzoek toont aan dat mogelijk al in 2070, als we de 2,5 graden zouden kunnen naderen, grote delen van de dregio's nabij de evenaar heet genoeg zouden zijn om daar mensenlevens te bedreigen. Dat zou gelden voor een groot deel van Brazilië, plus delen van Afrika, het Midden-Oosten en India. De gemiddelde temperatuur kan daar dan boven de dertig graden zijn. Dan kun je op den duur alleen in kamers met airconditioning wonen, of je moet vluchten. Voor de armen zal dat de enige oplossing zijn."