Hittegolf in Griekenland en Turkije, zorgen over bosbranden

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 11 juni 2024 om 12:41
168116424 l normal none
Delen van Griekenland krijgen de komende dagen te maken met ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Op veel plaatsen stijgt het kwik tot ruim boven de 40 graden. In Griekenland wordt gewaarschuwd dat het risico op bosbranden zeer hoog is.
Dinsdag krijgen vooral het centrale en zuidelijke deel van het Griekse vasteland te maken met hoge temperaturen. In het oosten van Peloponnesos wordt het 41 of 42 graden, met op sommige plaatsen mogelijk 43 graden. Ook in Athene wordt het heet. Volgens Weeronline zijn temperaturen van 28 graden gebruikelijk voor de tijd van het jaar. Deze week kan het daar 38 of 39 graden worden.
Scholen in delen van het land worden gesloten als het te warm wordt en het Griekse ministerie van Arbeid riep mensen op indien mogelijk thuis te werken. De autoriteiten adviseren mensen om uit de zon te blijven. Ook wordt het drinken van alcohol en sporten afgeraden. De brandweer uitte zorgen over de hitte. Het risico op bosbranden is zeer hoog, met name in het midden van Griekenland. In de winter viel weinig regen en sinds begin juni zijn de temperaturen ongebruikelijk hoog. Vorig jaar woedden ook al veel grote bosbranden in Griekenland.
Ook in Turkije worden hoge temperaturen verwacht. Volgens de Turkse weerdienst wordt het 8 tot 12 graden warmer dan normaal in deze tijd van het jaar. In het westen kan het dinsdag tot 45 graden worden. Naar verwachting dalen de temperaturen in het weekend weer, als er regen wordt voorspeld.