Hondeweer op komst, Weeronline waarschuwt voor wateroverlast: 'Rivieren gaan stijgen'

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 18 juni 2024 om 11:37
anp 500503062
Er komen kletsnatte dagen aan. Vandaag trekt een intensief regengebied over ons land, wat zorgt voor veel regen en onweer. Plaatselijk kan er erg veel water vallen, vooral in het zuidoosten. Weeronline waarschuwt voor lokale wateroverlast, hoge waterstanden in kleinere rivieren en een extra drukke avondspits.
Lokale wateroverlast
Vandaag gaat het keihard regenen, waarbij het front in noordoostelijke richting over Nederland trekt. Lokaal kan meer dan 50 millimeter vallen, bijna evenveel als er normaal in de hele maand juni valt. Vooral in het Limburgse heuvelland dreigt wateroverlast, maar ook elders in het land bereiden waterschappen zich voor door op voorhand de waterstanden te verlagen.
Onweer, hagel, windstoten
“Vooral in de provincies Utrecht, Gelderland, Brabant en Limburg kan het echt flink doorplenzen”, meldt Weeronline. Het zuiden van Limburg maakt dinsdagavond ook kans op pittige onweersbuien met mogelijk hagel en zware windstoten.
Hoge waterstanden door verzadiging
Er is de afgelopen tijd al zoveel regen gevallen, en daarom kan de natte bodem de vele regen niet meer opnemen. Vanwege de verzadiging komt de verse neerslag direct in sloten terecht. Lokale rivieren zullen door zware buien zeker stijgen deze week. Dat geldt vooral voor kleine rivieren in Nederland en Duitsland.”
Vanaf zaterdag droger
Gelukkig is het nu wel droog in de Alpen, zodat het waterpeil van de Rijn – na het hoogwater van afgelopen weken - nog steeds daalt. Donderdag en vrijdag worden nog enkele stevige regen- en onweersbuien verwacht, daarna wordt het droger.