Kudde olifanten in China, die 500 kilometer aflegde, nu tóch bijna thuis

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 10 augustus 2021 om 11:05
anp 432314466
Veertien olifanten in China trokken maandenlang, online en offline, veel bekijks sinds ze vorig jaar hun natuurreservaat verlieten en op trektocht gingen. 500 kilometer trokken ze landinwaarts, tot ze toch besloten terug te keren. Ze hebben nog 200 kilometer te gaan.
Al in april vorig jaar ging het stel aan de wandel vanuit hun natuurreservaat in Xishuangbanna bij de grens met Laos en Myanmar. De olifanten banjerden dwars door de provincie Yunnan naar het noorden. Akkers en schuren werden verpulverd. Het leidde tot een schade van ruim boven de miljoen euro.
Als de dieren miljoenenstad Kunming naderen, grijpt de overheid in. Met drones, vierhonderd reddingswerkers en veel voedsel worden de dieren weg van de stad geleid in de hoop ze weer huiswaarts te laten keren.
Het lukt. Onder begeleiding zijn de veertien olifanten al weer een aardig eind op weg. Als het zo door gaat komen ze nog deze maand thuis aan. Waarom de dieren ervandoor gingen blijft een raadsel. Voedsel, water en onderdak was er genoeg. Mogelijk speelde de toenemende aanwezigheid van mensen een rol.
anp 432314466
De olifanten zijn na hun grote avontuur weer op weg naar huis.
Foto: Eyevine