VN en WHO: Pandemie is resultaat van vernietiging van de natuur

Klimaat, natuur en milieu
woensdag, 17 juni 2020 om 11:58
hh 407658169
Een pandemie, zoals Covid-19, is het resultaat van de vernietiging van de natuur door mensen. Dat zeggen leiders van de VN, de WHO en het Wereldnatuurfonds (WWF) in The Guardian.
De handel in wilde dieren, het kappen van bossen en het verdwijnen van andere natuurgebieden vormen de belangrijkste oorzaken van het toenemende aantal ziektes dat van dieren op mensen overspringt, klinkt het. De Verenigde Naties, de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het Wereldnatuurfonds (WWF) roepen op tot een groen en gezond herstel na de coronapandemie, vooral door de hervorming van de agrarische sector en ons weinig duurzame eetpatroon.
Volgens een woensdag verschenen rapport van het Wereldnatuurfonds is 'de kans op een nieuwe uit de natuur afkomstige ziekte groter dan ooit met het risico dat er opnieuw grote schade wordt aangericht aan de volksgezondheid, de economie en de wereldwijde veiligheid'.
"We hebben de afgelopen jaren vele ziektes zien opkomen, zoals Zika, Aids, Sars en Ebola en ze zijn allemaal afkomstig van dieren die in hun habitat werden bedreigd," zeggen Elizabeth Maruma Mrema, hoofd van de VN-conventie over biologische diversiteit, Maria Neira, WHO-directeur voor milieu en gezondheid en Marco Lambertini, baas van WWF International in The Guardian.
"Deze uitbraken zijn net als het coronavirus manifestaties van onze gevaarlijke, ongebalanceerde relatie met de natuur," vinden zij. "Ze illustreren allemaal dat ons destructieve gedrag richting de natuur onze eigen gezondheid in gevaar brengt, iets wat we al decennialang collectief negeren."
Volgens het rapport zijn de belangrijkste oorzaken van de ziekte-uitbraken de destructie van de natuur, intensivering van de veeteelt en de handel en consumptie van wilde dieren. De onderzoekers roepen op om tot een meer duurzaam dieet van minder vlees en melkproducten.
Bron(nen): The Guardian