Paddenstoelen: “Blijf er gewoon vanaf”

Lekker natuurlijk, het herfstige bos in en paddenstoelen plukken. Staatsbosbeheer onderkent het gevaar maar staat het plukken van paddenstoelen toe: voor een eenmalige portie mag het. Andere bosbeheerders vinden dat vervelend. "Daarmee brengen ze de boodschap over dat het best mag, maar dat is niet zo. We wachten op wetgeving en tot die tijd zeggen wij: doe maar niet,", aldus Arno Willems, rentmeester van Kroondomein Het Loo bij Apeldoorn, paddenstoelengebied bij uitstek. Ook andere boseigenaren en terreinbeheerders waarschuwen dat mensen het wel op eigen risico doen en veel mensen niet precies weten welke exemplaren eetbaar zijn. In veel bossen is het dan ook verboden en deelt de politie bonnen uit. Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland: "Het probleem is dat een paddenstoel geen plant en ook geen dier is, maar een schimmel. Schimmels worden in de natuurwetgeving niet genoemd. De wetgever is daarmee bezig. Tot die tijd is paddenstoelen plukken strafbaar als een gemeente het verbiedt of als een grondeigenaar het opvat als diefstal en aangifte doet. Dat is op veel plaatsen zo en dan treden politie of boswachters ook op." "We hebben ooit een echtpaar betrapt dat voor de poorten van de dood moest worden weggesleept. Zij dachten cantharellen te hebben geplukt, maar het waren andere, zeer giftige zwammen. Laat ze liever staan, zodat de dieren ervan kunnen eten." Ook rentmeester Willems vindt dat: "Als iedereen voor zichzelf gaat plukken, blijft er niks meer over voor anderen om van te genieten. De natuur is kwetsbaar; blijf er gewoon vanaf."

Bron(nen):   Nu      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. knier

  Zo debiel als de rest van de wereld doet over softdrugs,zo debiel doet men in NL over paddenstoelen plukken en eten.
  Een middagje met een expert op stap en je kan al aardig wat eetbare soorten veilig herkennen.
  In de rest van Europa een heel normaal verschijnsel om in deze tijd van het jaar er op uit te trekken om een mandje paddo’s voor consumptie te plukken

  • Niegol

   Er zijn niet zoveel landen waar de bevolkings dichtheid zo hoog ligt, en de hoeveelheid vrije natuur (lees beschikbare padenstoelen) zo laag.
   Ergo: als in Nederland net zo’n groot deel van de bevolking paddenstoelen gaat plukken als bijvoorbeeld in Frankrijk, is de kans op “overbeplukking” hier veel groter.

   (in antwoord op knier)
   • FritsB

    Vrije natuur is het sleutelwoord. Al onze natuur heeft een eigenaar, en als de eigenaar niet wil dat er in het bos geplukt wordt is dat zijn zaak. Vergelijk het met een bak met geraniums buiten voor het raam; als voorbijgangers daar de bloemen uit plukken is de eigenaar ook niet blij.

    (in antwoord op Niegol)
    • Niegol

     Niet helemaal wat ik bedoelde.
     De hoeveelheid bos en andere habitats waar paddenstoelen het goed doen is in NL per capita laag.
     Tuurlijk staat het iedereen vrij in zijn.haar achtertuin een paddenstoelen paradijs te creeeren (graag zelfs) waar je naar hartelust kunt plukken.
     Maar de realiteit ten opzichte van wilde natuur in NL is dat er simpelweg teveel mensen zijn om iedereen maar zn gang te laten gaan.
     Als iedereen paddenstoelen in NL gaat plukken, zijn we binnen een hele korte tijd een veelvoud aan soorten kwijt ben ik bang.
     In ons omliggende landen zijn er veel grotere ongerepte gebieden, waardoor het effect van de mens op de natuur minder extreem is.

     (in antwoord op FritsB)
 2. tukan14170

  hoezoo heb je niks over als ze geplukt worden? ze groeien terug op de mycelium! het zijn schimmels…zoals al gezegd. en je moet plukken alleen wat je zeker herkent! heeeerlijk zijn ze! en hier in NL wordt inderdaad heel spastisch over gedaan.

Reacties niet toegestaan