‘We hebben een vijand en hij heet PowerPoint’

Afgelopen zomer kreeg generaal Stanley McChrystal, de hoogste commandant van de NAVO troepen in Afghanistan, een Powerpointpresentatie voorgeschoteld die de complexiteit van de Afghaanse missie moest verbeelden. Dat laatste is in ieder geval gelukt, als we de slide zo bekijken.
Een blik op de betreffende slide, te vinden onder de tweede link en die The New York Times groter afbeeldt, is genoeg om te begrijpen waarom de zaal direct in lachten uitbarstte. 'Wanneer we die slide begrijpen, hebben we de oorlog gewonnen,' merkte de generaal droogjes op. Deze Powerpointslide circuleert sindsdien op internet als een voorbeeld van hoe een strategie volledig uit de hand kan lopen. Amerikaanse militairen hebben blijkbaar een lichte obsessie met het microsoft programma, gezien de hoeveelheid tijd die strategen achter de beamer doorbrengen. Hooggeplaatste militairen wijzen op de gevaren van powerpoint presentaties. 'Het is gevaarlijk omdat het je de illusie van begrip en de illusie van controle over uiterst moeilijke situaties kan geven. Sommige wereldproblemen zijn niet te reduceren tot een 'bulletpoint'.
'Death by powerpoint', is een veel gehoorde grap bij officieren die gemarteld worden door presentaties met dertig slides aan pijlen, bollen en driehoeken. Toch zijn powerpointslides in het leger de meest gebruikte methode om aan anderen inzicht te geven in moeilijke strategische problemen. Misschien omdat de 'bulletpoints' zo'n heerlijke hierarchische ordening geven aan de onoverzichtelijke, chaotische wereld op het Afghaanse slagveld. 

Bron(nen):   The New York Times  Slide