Verdient Obama het zijn termijn gewoon uit te zitten?

Rechts en links hebben er een held bij. Edward Snowden, de jongeman die aan het licht bracht dat door Obama een afluisterapparaat wordt gerund een politiestaat waardig. Rechts is blij met Snowden omdat hij Obama in grote problemen brengt, links heeft er een  vrijheidslievende held bij. De bekentenis van Snowden heeft de zaak nog serieuzer en dreigender gemaakt voor Obama dan hij al was. Hier is niet een doorgedraaide radicaal aan het werk, maar een keurige jongen die last kreeg van zijn geweten, omdat hij zag hoe zijn regering de wetten structureel aan zijn laars lapt. De Daily Telegraph vraagt zich af of Obama die politiek zal overleven en ook of hij het zou moeten overleven. Snowden is geen licht verwarde homo als Bradley Manning, en geen narcist als Assange. En het zal ook heel moeilijk zijn voor Obama om hem af te schilderen als een verrader. Heel sterk is ook dat hij heel zorgvuldig documenten heeft gekozen om uit te laten lekken die geen persoonlijke schade aan derden kunnen aanrichten. De Amerikanen en de rest van de wereld weten dankzij Snowden dat Obama voor niets wijkt als het gaat om het vergaren van informatie. Het is zeer de vraag of wat is gebeurd binnen de juridische wet valt, het is in ieder geval buiten de morele wet. In een democratie dient De Staat zijn neus niet zo diep te willen steken in het leven van de burgers. Ging de afzetting van Nixon om de klungelige inbraakpogingen bij een handvol politieke tegenstanders, dit gaat om inbreken op mondiale schaal in de gegevens van iedereen. Obama gaat het volgens de Daily Telegraph en steeds meer anderen moeilijk krijgen  

Bron(nen):   Daily Telegraph      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Mo Meta

    De zwarte piet (no pun intended) wordt heel erg naar Obama afgeschoven maar dit was er al voor Obama én onze eigen leiders hebben er aan meegewerkt en werken er nog aan mee.

    • JOHNN

      Misschien mocht Obama wel winnen op voorwaarde dat de onbeschofte paranoia activiteiten gewoon zouden doorgaan. Hij mocht zich alleen profileren op “minor issues” als Obamacare en NRA Restrictions. Daar zou hij wel door grote menigten teruggefloten worden. En zo geschiedde. Obama is de president geworden van een land dat alle soevereiniteit om zich heen schendt terwijl zoveel mensen in de VS en daarbuiten op een beter gedrag hadden gehoopt.

      (in antwoord op Mo Meta)
  2. Tegendraads

    Prism is gewoon een voortzetting van het aloude ‘Echelon’ spionnagenetwerk. Dezelfde partners delen ook de informatie, en de scope is nagenoeg hetzelfde, alleen is nu het internet toegevoegd aan het zoekterrein.

    • JOHNN

      Het gaat nog verder terug, bij het begin van de koude oorlog al was het wantrouwen tegen de mensen die er “onvaderlandslievende” opvattingen op nahielden al zo groot dat alles van hen uitputtend uitgevorst werd. McCarthy heeft het geïnstitutionaliseerd en er organen op gezet. Sinds het internet tijdperk ging alles in de versnelling en de mogelijkheden zijn enorm toegenomen.
      Uiteraard deden als eerste navolgers de Israëlische geheime diensten hetzelfde en de Russen. China doet het ongetwijfeld nu ook. Omdat de V.S. zich nog steeds erop laat voorstaan dat het land de kampioen van de democratie is valt daar het focus op, want we zouden het niet (mogen?) verwachten van “the land of the free”. Sinds 9/11 gaat de V.S. overheid mateloos haar boekje te buiten.
      Wat Israël deed zagen we ook wel, maar we vonden het eigenlijk wel stoer, zo’n klein dapper land, omringd door zoveel vijanden. En de Russische en Chinese heersers? Wie had anders verwacht?
      Maar nu zitten we wel met het probleem: als er dan echt geen enkele macht te vertrouwen is, wat moeten we dan met onze democratische idealen? Er wordt mij soms verweten dat ik cynisch ben, hoewel ik dat eigenlijk niet graag wil zijn, maar ik word iets te vaak geconfronteerd met dingen die cynisch maken.

      (in antwoord op Tegendraads)
      • Tegendraads

        U heeft helemaal gelijk, maar het zijn de diensten zelf die het vuurtje hebben aangewakkerd. Door het laten doorschemren van informatie bij mensen die graag ergens voor vechten komt de belangstelling vanzelf en daarmee ook de angst die dan wordt afgekocht door het inleveren van vrijheden in ruil voor de belofte van zekerheid. Een belofte die nooit kan worden waargemaakt.
        Ik moet vaak denken aan een quote dat ik in een spelletje tegen ben gekomen:
        “the bureaucracy is expanding to meet the expanding needs of the bureaucracy.”
        Dit geldt ook voor de spionnen, en de regels die op hen van toepassing zijn.

        (in antwoord op JOHNN)
  3. Mathijs

    Alsof Obama hier achterzit, Obama is alleen het publiekelijk plaatje van de Amerikaanse super elite die proberen de gehele wereld te controleren… En deze spionage bestaat al sinds de Koude Oorlog en is steeds verder verfijnd en verbeterd.

Reacties niet toegestaan