"Google is bedreigend en immoreel"

Wat heerlijk dat een groep mensen deze week de camerawagens van Google Street View de toegang tot hun wijk heeft ontzegd. Eindelijk wat mensen die zich verzetten tegen de almaar toenemende macht van het internetbedrijf , verzucht Henry Porter vandaag in The Observer, de zondagskrant van The Guardian. Volgens de columnist worden we geconfronteerd met een groot probleem, en dat is de almacht van nieuwe ‘worldwide’ monopolies, die zich niets gelegen laten aan de rechten van mensen, hun eigendommen en hun verleden.
De ergste van deze WWM’s is Google, dat misbruik maakt van zijn dominante marktpositie en voorwaarden kan opleggen aan al zijn zakenpartners. Artiesten bijvoorbeeld moeten hun muziek wel ter beschikking stellen aan de Google-dochter YouTube, want YouTube is oppermachtig. Het zelfde geldt voor kranten, die ook niet anders kunnen doen dan een groot deel van hun berichten gratis ter beschikking stellen, omdat ze anders marginaliseren. Google kan vervolgens aan de haal gaan met de advertentie-inkomsten. En dan zijn nu de schrijvers aan de beurt. Google heeft aangekondigd een groot aantal boeken te gaan scanen, die dan gratis zijn te downloaden.
Het internet-bedrijf gaat er helemaal aan voorbij dat creatieve inspanningen – het maken van muziek, het schrijven voor een krant, het publiceren van een boek – bloed, zweet en tranen kosten en om een beloning vragen. Google is een parasiet, concludeert Porter, die in zijn verontwaardiging ook nog even herinnert aan de coöperatieve manier waarop Google samenwerkt met bijvoorbeeld de Chinese censors. (Op de foto protesteren Tibetanen tegen deze coöperatieve opstelling.)

Bron(nen):   The Observer