Is de verlichte islam in zicht?

Toen driehonderd vrouwen in Afghanistan demonstreerden voor het recht om naar school te gaan en om buitenshuis te werken, werden ze door een grote menigte uitgescholden. Hoeren waren het.
In Pakistan werd een klein meisje door twee mannen met haar gezicht op de smerige grond geduwd. Voor straf, want ze meende helemaal alleen de straat op te moeten gaan. Dit was een hoer in wording.
Fanatieke moslims brengen de islam meer schade toe dan honderd Deense cartoons, aldus Nicholas D. Kristof, de eminente columnist van The New York Times. En als je zulke verhalen hoort, kun je iedere hoop op een betere (Arabische) wereld verliezen.
Maar nu het goede nieuws.
Op een congres aan de University of Notre Dame (niet ver van Chicago) wordt de Koran bestudeerd. Er zijn allerlei moslims aanwezig die onder ogen zien dat dit heilige boek toch niet zo onfeilbaar is als altijd werd aangenomen.
De vergelijking dringt zich op hoe christenen in de 19e eeuw meer en meer afstand gingen nemen van Bijbelteksten. De Koran wordt door veel deelnemers gezien als een literair en spiritueel boek, en niet zozeer als de heilige en onfeilbare boodschap van Allah.
Dat dit congres in een westers land plaatsvindt en niet in een islamitisch land, is natuurlijk niet zonder betekenis. Maar toch…
Kristof vindt de deelname van allerlei moslims aan de bijeenkomst een veelbelovende gebeurtenis.

Bron(nen):   The New York Times