Waarom links de crisis niet snapt

De financiële crisis bewijst volgens menigeen het gelijk van links, namelijk dat het kapitalisme niet werkt. Maar zo eenvoudig ligt het niet, schrijft Jan Fleischauer in Der Spiegel. Integendeel. Volgens hem is eerder sprake van een overwinning van het conservatisme, omdat die ideologie zo verstandig is de mens te zien als geneigd tot het slechte.
Fleischauer beschrijft met ironie hoe hij door collega’s in de journalistiek wordt aangesproken in de overtuiging dat hij – als auteur van een recent boek over linkse politiek – nu wel zal beamen dat links het allemaal goed heeft voorspeld. Maar niets is minder waar. Opvallend is volgens Fleischauer juist dat het in analyse van linkse denkers en activisten ontbroken heeft aan enige diepgang. Geen van hen heeft de crisis in zijn huidige vorm voorzien. De analyses blijven steken in algemeenheden, die eindeloos worden herhaald.
Even opvallend is dat links nog steeds gelooft dat de mens in wezen goed is. En ook dat is een stelling die moeilijk vol te houden is. Waar links geen oog voor heeft, is de veerkracht van mensen.
Het liberalisme lijkt eigenlijk verrassend veel op het socialisme, want het is ook gebaseerd op idealistische gedachten. Het liberalisme verwacht al het goede van de vrije markt. Maar ook dat is na het faillissement van Lehman Brothers (waar de topman een prullemand had ter waarde van 1400 dollar) een illusie gebleken.
Uiteindelijk moet de huidige economische crisis wel uitlopen op een overwinning van het conservatisme. Er is een duidelijke moraal nodig, inclusief regels en straffen die voorkomen dat de boel uit de hand loopt. En wie zich geen illusies maakt over de drijfveren van de mens hoeft ook niet verbaasd te zijn als het een keer goed mis gaat.

Bron(nen):   Der Spiegel