Politieke crisis Koeweit blijft

De parlementsverkiezingen van Koeweit kwamen de afgelopen dagen vooral in het nieuws door het bericht dat er vier vrouwelijke parlementariërs zijn gekozen. Dat gegeven is zeker historisch, maar het politieke systeem in Koeweit blijft niet deugen, stelt de Amerikaanse professor F. Gregory Gause, die zelf vanuit Koeweit werkt, op de site van Foreign Policy.
In een gastblog signaleert Gause naast de verkiezing van vier vrouwen nog een positief aspect aan de verkiezingen in Koeweit. Veel kiezers kozen voor onafhankelijke kandidaten en gaven hun stem niet langs sektarische lijnen.
Van die onafhankelijke kandidaten is overigens de meerderheid islamist en dat ziet de Amerikaanse professor weer als een slecht teken. Hij constateert dat de islamisten vooral winst boekten ten opzichte van de hervormingsgezinde en democratische partijen.
En die hervormingen zijn volgens Gause nu juist zo hard nodig. Want het Koeweitse parlement heeft amper macht. De koninklijke Al-Sabah familie heeft het in Koeweit echt voor het zeggen en laat dat merken ook.
In de afgelopen drie jaar zijn er al drie verkiezingen gehouden omdat het huis van Al-Sabah het parlement simpelweg naar huis stuurt als het iets doet dat de koninklijke familie niet bevalt. Zolang de Koeweitse macht de volksvertegenwoordiging niet meer macht wil geven, gaan we over een jaar weer naar de stembus, voorspelt Gause.

Bron(nen):   Foreign Policy