Verlos ons van Big Brother

De veiligheidsprocedures op vliegvelden zijn bijkans hysterisch. Op 11 september 2001 zijn drie vliegtuigen in de VS in enkele gebouwen gevlogen met duizenden doden als gevolg, dat is waar – een blijk van terreur die zijn weerga niet kent.
Daar moeten nu dagelijks tientallen miljoenen mensen voor boeten. Op vliegvelden staan ze eindeloos in de rij, betast en bevoeld, en o wee als iemand een nagelschaartje of een flesje water bij zich draagt. De speurtocht naar wapens en explosieven is inmiddels verruimd naar een scala aan onschuldige voorwerpen en dat kan slechts bedacht zijn door zieke geesten.
Het enige voordeel dat je hierbij kunt bedenken, is dat zo wel erg veel simpele zielen een baan hebben gevonden, waarbij ze ook nog een uniform mogen dragen.
In de VS is de Transportation Security Administration inmiddels op zoek naar reizigers die vervolgd worden voor drugsbezit of voor credit card-fraude. Doen ze er gewoon bij, uiteraard naast de gangbare speurtocht naar explosieven.
De Amerikaanse rechter vraagt zich nu af – blijkens The Wall Street Journal – of dit niet te ver gaat. Want voor je het weet heb je er een heel nieuw politiecorps bij.
In een geval werd een man opgepakt die 4.700 dollar in contanten op zak had. Hoogst suspect! Werd op het vliegveld van St. Louis gelukkig onmiddellijk in de kraag gegrepen.
Het is The Wall Street Journal wel toevertrouwd om dit soort kwesties op een intelligente manier aan de orde te stellen. En deze veiligheidsmanie een halt toe te roepen.
Hopelijk wordt dit ook in Nederland een item. Want het veiligheidsvirus grijpt om zich heen als de Spaanse griep. Er is nauwelijks nog een bedrijf dat er niet als een vesting uitziet met poortjes, portiers en pasjes. En camera’s niet te vergeten. Behalve op vliegvelden, heb je steeds meer plekken waar de argeloze passant als een boef wordt bejegend.
Wat hij misdaan heeft is nog niet duidelijk. En tot die tijd is hij verdacht, hoogst verdacht zelfs.

Bron(nen):   The Wall Street Journal