Hoe Wilders te stoppen

‘Hoe stoppen we in hemelsnaam Wilders?’ Die vraag domineert en verlamt de politiek van de toch angstig geworden regeringspartijen, schrijft Jan Driessen ex-campagnestrateeg van de VVD. Driessen denkt dat de ‘oude’ partijen vooral moeten gaan uitstralen dat ze blij zijn met zoveel nieuwe Nederlanders.  "Ook de VVD lijkt de weg volkomen kwijk. Op het ene moment wordt Wilders omarmd, het ander moment verstoten en verguisd. Een slimme kiezer die dat nog volgen kan. Andere partijen zoals D66, SP en GroenLinks, vochten altijd al tegen Wilders, maar ook hun toon wordt de laatste maanden feller en meer verongelijkt.
Verantwoordelijke politieke partijen dienen nu elkaar de hand te reiken en samen te werken om uit de destructieve duikvlucht te komen waar Nederland in terecht is gekomen. Samen dienen die partijen allereerst en met kracht uit te stralen dat Nederland een ‘welkome’ samenleving is. Waar al vele honderden jaren lang mensen uit allerlei windstreken meer dan welkom zijn. Ook nu nog. Een gastvrije samenleving, ook voor moslims uit Marokko of uit Turkije, ook voor jonge homo’s uit Iran of Irak, ook voor slimme computerdeskundigen uit India. We sluiten geen groepen buiten.
Als de verantwoordelijke politieke partijen hun angstige strijd staken, hun harde taal achterwegen laten maar wel samen gaan staan voor een aantal harde en noodzakelijke maatregelen, is er wel degelijk een concreet antwoord op Wilders mogelijk. Want we hebben als ‘klassieke politieke stromingen’ de plicht om deze beschamende, neerwaartse vicieuze cirkel te doorbreken en samen te bouwen aan een weer vrij en tolerant Nederland; aan een ‘welkome’ maar strenge samenleving."

Bron: de Volkskrant

Bron(nen):   Volkskrant